Türkiye göçmen işçilere de mezar oldu

Türkiye göçmen işçilere de mezar oldu
22 Ekim 2016 11:22

Çalışma hayatının en büyük sorunlarından olan iş kazalarında meydana gelen işçi ölümleri, giderek artan bir hızla göçmen işçileri de vuruyor. Uzun yıllardır göçmenlerin geçiş yolu üzerinde bulunan Türkiye?de 2013 yılında 22 olan göçmen işçi ölümü, 2016?nın ilk dokuz ayında 76?ya ulaştı.

 

 

 

 

 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nden yapılan açıklamada, “Özellikle Suriye’deki savaştan kaçanların oluşturduğu milyonlarca kişiyi aşan göç dalgası, çalışma yaşamında ücretlerin aşağıya çekilmesi, sosyal hakkı olmayan, iş güvenliği olmayan ve hatta çocuk işçilerin çalıştırılması gibi sonuçlara yol açtı” denildi.

 

Bu gelişmeler çerçevesinde göçmen işçi ölümlerinin de giderek arttığına dikkat çekilen açıklamada, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin saptayabildiğine göre 2013 yılında 22; 2014 yılında 53; 2015 yılında 67 ve 2016 yılının ilk dokuz ayında 76 göçmen işçi, iş kazalarında yaşamını yitirdi” denildi.

 

İSİGM araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye’deki göçmen işçi ölümlerinin dağılımında yüzde 62 ile Suriyeli göçmen işçiler başı çekiyor. Bunu sırasıyla yüzde 5 ile Afgan göçmen işçiler ve yüzde 4 ile Ukraynalı ve Gürcistanlı göçmen işçiler izliyor. Araştırma 14 ayrı ülkenin vatandaşının Türkiye’deki iş kazalarında yaşamını yitirdiğini ortaya koyuyor.

 

Göçmen işçi ölümlerinin işkollarına göre dağılımı da şöyle:

 

İnşaat yüzde 38; tarım yüzde 28, taşımacılık yüzde 7; metal ve gemi tersane ile Belediye işçileri de yüzde 5 ile sıralanıyor. Yüzde 12’lik bir oran da diğer işkollarında yaşamını yitirenlerden oluşuyor.

 

Göçmen işçi ölümlerinin şehirlere göre dağılımı ise şöyle sıralanıyor

 

2016 yılının ilk dokuz ayında belirlenen 76 göçmen işçi ölümünün 13’ü İstanbul’da; 8’i Konya’da; 6’sı Adana’da; 5’i Elazığ’da; 3’er ölüm Bursa, Edirne ve Şanlıurfa’da; 2’şer ölüm Antalya, Aydın, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Mardin, Mersin, Sakarya, Samsun ve Sivas’ta; 1’er ölüm ise Aksaray, Ankara, Batman, Denizli, Erzurum, Kocaeli, Rize, Siirt ve Zonguldak’ta gerçekleşti.

 

 

Kaynak: DHA