‘Türkiye 8 bin kişiye kapıları kapattı’

‘Türkiye 8 bin kişiye kapıları kapattı’
21 Kasım 2018 11:03

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ülke güvenliği açısından riskli olduğu değerlendirilen 8 bin kişinin sınır kapılarından Türkiye’ye girişinin engellendiğini açıkladı.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, başta Suriye olmak üzere pek çok ülkeden, Türkiye’ye düzensiz göçmen girişiyle ilgili sorunu, İçişleri Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.

 

Ülkemize düzensiz göçmen girişiyle ilgili artışa vurgu yapan Gürer, “2018 yılında geçiş noktalarına yönelik denetimlerin ve izlemelerin arttırılmasına yönelik yapmış olduğunuz çalışmalar var mıdır? Yabancı göçmenlerin engellenmesi için ne tür uygulamalar yapılmaktadır?” şeklindeki soruların İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanmasını istedi.

 

200 HUDUT KAPISI

 

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Soylu, 200 hudut kapısında yaklaşık 2336 personelle 1118 kontuarda pasaport kontrol hizmeti verildiğini belirtti.

 

45 İLDE HUDUT PERSONELİNE RİSK ANALİZİ EĞİTİMİ

 

Bakan Soylu, Uluslararası terörizmin engellenmesine yönelik olarak 45 il ve 113 hudut kapısında görevli personele “Risk Analiz Eğitimi” verildiğini ifade ederek, bu güne kadar ülke güvenliği açısından riskli olduğu değerlendirilen yaklaşık 8000 kişinin ülkemize girişinin engellendiğini açıkladı.

 

HUDUT GÜVENLİĞİ

 

Soylu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Risk analiz çalışmaları sonucunda tespit edilen bölgelerde operasyonel faaliyetlere ağırlık verilmekte, bu bölgelerdeki teşkilatlanmalar güçlendirilmekte, yapılan tehdit değerlendirmeleri paydaş kurumlarla koordineli şekilde yürütülmektedir. Ayrıca terörle mücadele edilmesi, kaçakçılığın önlenmesi, düzensiz göçmen geçişlerinin engellenmesi ve hudut güvenliğinin sağlanması amacıyla, Entegre Sınır Yönetimi anlayışı temelinde; sınırlarımızda sınır fiziki güvenlik sistemleri (SFGS) tesis edilmektedir.”

 

TEDBİRLER ARTIRILMALI

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Suriye’deki iç karışıklığının başladığı 2010 yılından itibaren ülkemize düzensiz göçmen girişinde patlama yaşandığını belirterek, “Resmi verilere göre 3 milyon 500 bin Suriyeli göçmen ülkemizde barındırılmaktadır. Gayri resmi olarak ülkemizde bulunan göçmen sayısının 5 milyona yaklaştığı da ifade edilmektedir. Bu verilere bakıldığında ülkemize gayri resmi giriş yapan yabancı uyruklu insan sayısının oldukça yüksektir” diye konuştu.