Türkçe Dersinin Önemi

Türkçe Dersinin Önemi
23 Mart 2019 08:30

Türkçe dersinin yeri bizim için ayrıdır. Çünkü Türkçe dersinde çocuklar Türk dilini ve kültürünü tanımaktadır. Türk dilini tanıyan çocuklara Türkçe dersi Türk kültürünü benimsetmektedir. Türkçe ile ulusak duygular pekiştirilmektedir. Çocuklar yaşadıkları ülkeye uyum sağlayarak toplum içinde etkin olarak hayatlarını devam ettirmektedir. Bir çocuğun okul başarısının en önemli etkenlerinden biri de dil becerisidir. Dil becerisi Türkçe dersine kazandırılmaya çalışılmaktadır.

 

 

Türkçe dersinin diğer bir yönü kültür aktarımına sağladığı faydadır. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ile ülkemize gelen yabancı turistlere dilimiz tanıtılmaktadır. İncelikleri ve kavramı ile kullanılan Türk dili ile kültür kaynaşması sağlanmaktadır.

 

Türkçe Dersi Nasıl İşlenir?

 

Türkçe dersi farklı başlıklar altında işlenmektedir. Her bir başlık altında çocuk farklı bir özellik kazanmakta ve geliştirmektedir. Türkçe dersi okuma, dinleme, konuşma, yazma ve dil bilgisinden oluşmaktadır ve bu bölümlerin her biri bir diğerini tamamlamaktadır. Bu bölümler çocuklara ayrı ayrı öğretilmekte ve kendilerini geliştirmeleri sağlanmaktadır. İlk olarak okuma ve yazma ile başlayan dersin kapsamı sonradan genişlemektedir. Dilbilgisi, anlatım bozuklukları ön adlar ve sıfatlar, cümlenin ögeleri gibi konular biraz sıkıcıdır. Anlam bilgisi ve dil bilgisi genişleyerek verilen konular arasındadır. Türkçe dersi branşında uzman öğretmenler tarafından verilmektedir. Kadrolu veya ücretli olarak çalışan Türkçe öğretmenleri ile bu eğitim verilmektedir.

 

Türkçe Dersi Nasıl Anlatılır?

 

Türkçe dersi işlenirken farklı kaynaklardan yararlanılmaktadır. Daha iyi anlamak için proje ödevi verilebilir öğrencilere. Ders kapsamında kaynak olarak her zaman bir kitap bulunmaktadır. Öğrencilerin not tutması için defter bulundurmaları gerekmektedir. Akıllı tahta, bilgisayar ve tablet gibi elektronik aletlerden faydalanarak ders kapsamı genişletilebilmektedir. Konu sonlarında test türü sorular ile anlatılan konuların pekiştirilmesi sağlanmaktadır.

 

Bu derste anlam bilgisi kısmı artan sınıfla birlikte genişlemektedir. Dil bilgisinde doğrusal yöntem kullanılmaktadır. 5. sınıflarda temel oluşturulan dil bilgisinin devamı 6. sınıfta, sonrasında ise sonraki sınıflarda genişleyerek verilmektedir.