Türk İslam geleneklerinde toplumsal dayanışma

Türk İslam geleneklerinde toplumsal dayanışma
22 Haziran 2016 10:18

DEĞERLİ OKUYUCULAR! Bugünkü sohbetimiz: Türk İslam geleneklerinde toplumsal dayanışma hakkında olacaktır.

 

 

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 

 

”İçinizden, insanları hayra çağıracak, iyiliği emredecek, kötülükten alıkoyacak bir topluluk bulunsun. İşte onlar, kurtuluşa erenlerdir.” (Ali İmran, ayet 104)

 

 

EY YÜCE TÜRK İSLAM ALEMİ!

 
Her insan saadete ulaşmayı ister. Kişinin saadete ulaşabilmesi için bazı vasıflara sahip olması gerekir. İman, ibadet, ilim, Vatan sevgisi ve vicdan muhasebesi ahlakı sahibi olmak, saadetin temel esaslarıdır. Bunlara sahip olan için saadet kapıları açılmış demektir.

İman, ibadet ve ilim insanın iradesini güçlendirerek olgunlaştırır.

 

 

MUHTEREM MÜ’MİNLER!

 
Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: ”İlim ile meşgul iken, uyumak, cahil olarak namaz kılmaktan daha hayırlıdır.) buyuruyor.
Güzel ahlak sahibi olacak kimse özellikle şunlara dikkat etmelidir:

 
1- Cenab-ı Allah’ın emirlerini yapıp, nehyettiği kötülüklerden sakınmalı,
2- Hz. Muhammed (s.a.v.)’in Sünnetlerine uygun hareket etmeli,
3- Her türlü haram, zulüm ve haksızlıklardan sakınmalı,
4- Gizli ve açık her yerde, Allah’ın murakabesinde olduğunu hatırlamalı,
5- Günah ve faydasız olan sözleri söylemeyip, az ve faydalı konuşmalı,
6- Zamanını boşa harcamayıp, kendi bilgisi dahilinde dünya veya ahirete faydalı işlerle meşgul olmalı
7- Dedikodu yapmamalı ve kimseyi rahatsız etmemeli,
8- Elinden geldiği kadar herkese maddi ve manevi yardımda bulunmalı,
9- Riyakar olmamalı ve sadakatli olmalı,
10- Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat göstermeli,
11- Alçak gönüllü, samimi, tatlı dilli ve güler yüzlü olmalı,
12- Alışveriş yapılan büyük mağaza zincirlerinin, %100 Türk sermayesi olduğuna dikkat etmeli ve Türk sanayicisinin ürettiği ürünleri satıp satmadığı da stratejik önem taşımaktadır,
13- %100 Türk sermayeli olup, Türk sanayicisi ve çiftçisi tarafından üretilen ürünler tercih edildiği zaman, sadaka yerine geçer. Yerli sermaye, insanların işsizliğini giderir ve böylece insanlar Allah’ın ve kanunların yasakladığı işlerden uzak dururlar. Ve böylece ülkemizde huzur olur. Bundan daha iyi bir sadaka olur mu?
14- Kardeşlik, karşılıklı sevgi-saygı ve toplumsal dayanışmaya, her zaman ihtiyacımız olduğunu unutmayalım.
15- Türk İslam geleneklerinin öngördüğü dayanışma ve kardeşliğin tesisi kadar, korunması ve sürdürülmesi de önem arz etmektedir.
16- En büyük tehlike, tembellik ve bencillik olduğunun bilincinde olmalıyız.
17- Düşmanlarınızı, tüketimin üretimin galibi olmasına teşvik ederek, zafere ulaşabilirsiniz.
18- Gerçek Müslüman: Dostunu ve düşmanını iyi tanıyabilendir.
19- Allah,Bozguncuları sevmez.
20- Allah kibirlenip kendisini beğenenleri sevmez.
21- Allah, kolaylık gösteren, vicdan sahibi kimseyi sever..
22- Allah temizlenenleri sever.
23- Allah, zengin zalimi sevmez.
24- Bencillik insanı toplumdan ayırır, toplumu parseller, müşterek çalışmayı güçleştirir.
25-Namuslu ve şerefli insanın, ruhunda barındırmayacağı iki şey vardır: Bencillik ve İmansızlık.

 

 

DEĞERLİ OKUYUCULAR!

 

 

İnsanın sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürebilmesi için toplum hayatına ihtiyacı vardır. İnsanın huzur ve mutluluğu ise toplumun huzur ve mutluluğuna bağlıdır. Yüce Türk İslam aleminin, toplum halinde yaşamanın dini, Milli, ahlaki ve örfi birtakım kuralları vardır. Toplumsal yardımlaşma ve dayanışmanın temeli olan bu kurallara uyulduğu takdirde fert ve toplum huzura kavuşma imkanı bulmaktadır. Bu kurallardan birisi de Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim de, ”Kötülük ve düşmanlıkta değil; iyilik ve güzellikte yardımlaşmak” olarak net bir şekilde dile getirilmektedir. Aynı şekilde fert ve toplum hayatında iman ve takva ilkesinin yerleşebilmesi için bu dini-milli beraberlik gereklidir.

 

 

RAMAZAN’A ÖZEL, FIRINDA YEŞİL MERCİMEK

 

 
Yıl 1990 Temmuz Hindistan-Rajasthan-Sirohi köyü: Sirohi köyünde ikamet eden Afganistan Türklerine 9 gün misafir oldum. Misafirlikte bu fırın yemeği ikram edilince, lezzetine bayıldım ve tarifini aldım. Bu mübarek Ramazan ayında siz değerli okuyucularımızla da paylaşmak nasip oldu.

 

 

Malzeme 6 kişilik: 400 Gram yeşil mercimek, 100 Gram taze Zencefil, 6 diş sarımsak, 150 Gram kültür mantarı, 3 yumurta büyüklüğünde soğan, 500 Gram domates, 150 gram yeşil biber, bir adet patlıcan, bir adet yumurta büyüklüğünde patates, bir demet maydanoz, bir tatlı kaşığı karabiber, bir yemek kaşığı tereyağı, yarım çay bardağı Zeytinyağı, yeterince tuz, 4-5 yaprak defne yaprağı.

 

 

Hazırlanışı: Yeşil mercimek haşlanır dibi yağlanmış tepsiye yarısı düzgünce serilir. Taze zencefil, soğan, domates ve biberin yarısı, sarımsak ve patates soyulup mutfak robotunda püre haline getirilir. Püre haline getirilen sebzelere kalan mercimeğin yarısı ilave edilip tahta kaşık ile karıştırıp tepsiye dizilir. Mantar yıkanıp dilimlendikten sonra, üzerine bir adet limon suyu sıkıp tepsiye dizilir. Üzerine tereyağı ve kalan Zeytinyağını ilave edip, 180 derece ısıtılmış fırına sürülüp pişirilir.

 
NOT: İsteğe göre 100 gram rendelenmiş kaşar peyniri de ilave edilebilir. Fırında yeşil mercimek, çok kuvvetli bir enerji kaynağıdır.
Fırında yeşil mercimek ile ilgili soru ve önerilerinizi, sitemizle paylaşabilirsiniz.

 

 

 

Rajasthan da, din görevlisi Abdurrahman Kani Tuğrulhan Hocadan, bereket kapılarını açan bir dua: ”Salli ve sellim ve barik ya Basitu ala men keffuhu bil cudi basitun.” Bu duayı, sabah akşam on birer defa okuyanın, hiç beklemediği bir yerde Cenab-ı Allah, bolluk-bereket kapılarını okuyana açar. Bu duayı okumayı alışkanlık haline getirelim. Cenab-ı Allah yaptığınız ibadetleri kabul etsin.

 

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Vatan şehitlerini Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Ne mutlu O’nun şefaat edeceği bahtiyar insanlara! Ruhunda Vatan sevgisi olanların, Cenab-ı Allah kendilerine Vatana hizmet etmeyi nasip etsin.

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun