Tunus’ta ‘Arap Baharı’ sonrası ilk cumhurbaşkanlığı seçimleri

Tunus’ta ‘Arap Baharı’ sonrası ilk cumhurbaşkanlığı seçimleri
23 Kasım 2014 15:15

Tunus’ta Zeynel Abidin Bin Ali iktidarını deviren 2011 ayaklanmalarından sonraki ilk cumhurbaşkanlığı seçimleri bugün yapılıyor.

 

 

Ayaklanmalar daha sonra birçok Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkesine yayılmış ve bu süreç ‘Arap Baharı’ olarak adlandırılmıştı.

Seçimlerde 25 aday yarışıyor olsa da mevcut Cumhurbaşkanı Moncef Marzuki ve anti-İslamcı lider Beji Caid Essebsi seçimlerdeki en önemli adaylar olarak görülüyor.

 

 

Seçimler, Bin Ali’nin devrilmesi sonrası devreye sokulan siyasi geçiş sürecinin bir parçası.

Genel seçimler Ekim ayında gerçekleştirilmişti.

 
En Nahda’dan açıklama

 

 

Tunus, ‘Arap Baharı’nın yaşandığı ülkeler arasında, şiddet olayların nispeten çok daha az yaşanması nedeniyle sonuca ulaşmada en başarılı ülke olarak görülüyor.

Hiçbir adayın yüzde 50’den fazla oy alamaması durumunda 31 Aralık’ta ikinci oylama gerçekleştirilecek.

Genel seçimlerden birinci parti olarak çıkan laiklerin çatı partisi Nida Tunus’un (Tunus’un Çağrısı) adayı Essebsi’nin seçimlerin favorisi olduğu belirtiliyor.

 

 

Ancak 87 yaşındaki Essebsi’yi eleştirenler, bağımsızlık sonrası Habib Burgiba ve ardından Bin Ali iktidarlarında görev yapan Essebsi’nin geçmişi temsil ettiğini söylüyor.

Genel seçimlerde Nida Tunus’un ardından ikinci olan İslamcı En Nahda Partisi seçimlerde aday göstermedi.

Bu tutumla ilgili bir açıklama yapan parti lideri Raşid Ghannouchi, ‘kutuplaşmanın derinleşmesini veya ülkenin bölünmesini önlemek istediklerini’ söyledi.

 

 

Kaynak: BBC Türkçe