Tunceli’de PKK’lı heykeline el konuldu

Tunceli’de PKK’lı heykeline el konuldu
28 Eylül 2014 16:48

Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde dikilen ve krize neden olduktan sonra mahkeme kararı ile sökülen PKK’lı Mahsum Korkmaz’ın heykelinden sonra, PKK bir heykel de Tunceli’ye dikmeye kalkıştı.

 

Örgütün ilk ‘canlı bomba’ eylemini gerçekleştiren kadın PKK’lı Zeynep Kınacı’nın heykeli, oluşturulan PKK mezarlığına dikilmeden güvenlik güçlerince el geçirildi, olayla ilgili 3 kişi gözaltına alındı.

 

Tunceli Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat şube müdürlükleri, çatışmalarda ölen PKK’lılar için Pülümür İlçesi’ne bağlı Alacık Köyü’nde, Lice’nin Yolaçtı Köyü’ndeki gibi PKK mezarlığı oluşturulduğunu belirledi. Terör nedeniyle boşaltılan Alacık Köyü’ndeki bu mezarlığa da Tunceli’de kent merkezinde 30 Haziran 1996 tarihinde 8 askerin şehit olduğu 29 askerin yaralandığı ‘canlı bomba’ eylemini gerçekleştiren ‘Zilan’ kod adlı kadın PKK’lı Zeynep Kınacı’nın heykelinin dikileceği saptandı.

 

Özel ekibin gerçekleştirdiği operasyonda gizlice yapılan Zeynep Kınacı’nın heykeline el konuldu, Diyarbakır’dan gelip heykeli yapan kişiyle ona yardımcı olan 2 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin Tunceli Emniyet Müdürlüğü’nde sorgularının sürdüğü belirtildi.

 

ZEYNEP KINACI KİMDİR?

 

1972 Malatya doğumlu olan Zeynep Kınacı, 1994 yılında PKK’nın dağ kadrosuna katıldı. Tunceli kırsalında siyasi ve silahlı eğitim alan Kınacı, 30 Haziran 1996 günü beline bağladığı kilolarca patlayıcı ile kendine hamile süsü vererek Cumhuriyet meydanında bayrak töreni yapan askerlerin arasına girerek üzerindeki bombaları patlattı. PKK’nın ilk intihar saldırısında 8 asker şehit olurken, 29 askerde yaralandı. ‘Zilan’ kod adını kullanan Kınacı, PKK’nın ilk intihar bombacısı olarak biliniyor.

 

DİYARBAKIR’DAKİ HEYKEL SÖKÜLMÜŞ, OLAYLAR ÇIKMIŞTI

 

PKK tarafından Diyarbakır’ın Lice İlçesi’ne bağlı Yolaçtı Köyü’nde çatışmada ölenlerin gömüldüğü mezarlığa dikilen PKK’lı Mahsum Korkmaz’ın heykeli krize neden olmuş ve mahkeme kararı ile sökülmüştü.

 

Heykelin sökülmesi sırasında çıkan olaylarda bir kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.