Tunceli Barosu: Hukuk devleti yerine polis devleti ile karşı karşıyayız

Tunceli Barosu: Hukuk devleti yerine polis devleti ile karşı karşıyayız
2 Eylül 2013 18:48

Tunceli Barosu Başkanı Hasan Özcan, yeni adli yılın başlaması nedeniyle düzenlediği basın toplantısında yargı sistemini ve hükümeti eleştirdi. Özcan, “Hukuk devleti yerine polis devleti gerçeğiyle karşı karşıyayız” dedi.

Tunceli Barosu Başkanı Hasan Özcan, insan haklarının her geçen gün daha yoğun şekilde saldırıya uğradığı görüşünü belirterek şunları söyledi:

“Yargılama makamının adaletli işlemesinin temel güvencesi olan savunma mesleğinin icracıları olarak, umutlu olduğumuz kadar kaygılı olduğumuzu da ifade ediyoruz. Zira geride bıraktığımız dönemde yaşadıklarımız, yeni döneme başlarken bize hiçte olumlu veriler sunmuyor. Barış, demokrasi, insan hakları gibi kavramları dilinden düşürmeyen ve her iyi şeyin başına ileri sıfatını getirerek kullanan mevcut iktidarın ortaya koyduğu pratikler, kullandığı bu kavramların ruhuna Fatiha okutur nitelikte. İleri demokrasinin ilerledikçe ardında bıraktıkları insanlığın kemiklerini sızlatıyor.”

İstanbul Gezi Parkı direnişiyle başlayan ve ülke geneline muhalefetin yükseldiğini belirten Hasan Özcan, “Esad’ı halkına zulmetmekle suçlayan iktidar sahipleri, Ali İsmail Korkmaz’ın, Ethem Sarısülük’ün, Mehmet Ayvalıtaş’ın, Abdullah Cömert’in, Medeni Yıldırım’ın katledilmesini münferit; yüzlerce yurttaşın yaralanmasını polisin son derece orantılı güç kullanımının doğal sonucu olarak değerlendirdiler. Beş yurttaşımızı katleden, yüzlerce insanımızı yaralayan ve sakat kalmasına neden olan bu anlayışın, demokrasi sınavından başarıyla geçtiğini söyleyenlerin ifade ettikleri ileri demokrasilerinde yaşamanın derin kaygı yarattığı bir noktaya ulaşmış bulunuyoruz” dedi.

Hasan Özcan, iktidarın kendisine muhalefet edenler ve kendisinden farklı düşünenler üzerinde yoğunlaştırdığı sistematik baskıların önümüzdeki dönemde daha da artmasından kaygılandıklarını sözlerine ekledi.

 

http://www.youtube.com/watch?v=sQ4zBTVPan8&feature=youtu.be