Tüm dünyada düşerken Türkiye’de zirvede

Tüm dünyada düşerken Türkiye’de zirvede
26 Ağustos 2014 10:20

Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Necip Çakır, gıda fiyatlarındaki artışların önlenmesi için ciddi bir tarım politikası oluşturulması gerektiğini ifade etti. Çakır, sulamadaki yanlışlara ve yatırım yetersizliğine dikkat çekti.

 

 

Türkiye’de son dönemin en önemli tartışma konularının başında, gıda fiyatlarında enflasyonu aşan artışlar geliyor. Özellikle yılın ilk 7 ayında temel gıda fiyatları ortalama yüzde 50 arttı. Buna karşılık Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) dünyada gıda fiyatları yüzde 2 gerilediğini açıkladı.

 

 

DURGUNLUK VE ARZ FAZLASI

 

 

Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necip Çakır, dünyada yaşanan ekonomik durgunluk ve yüksek gıda arzının fiyatları düşürdüğünü vurguladı. Türkiye’de ise komisyoncuların aşırı kâr hırsı, yanlış tarım politikaları gibi nedenlerle fiyatların yükseldiğini belirten Çakır, sanayicinin tarımdan el çekmesinin de süreci olumsuz etkilediğini ifade etti. Çakır, “Bu alana ciddi yatırım yapılırsa fiyat istikrarı sağlanır” dedi.

 

 

DSİ TÜRKİYE’Yİ KURUTTU

 

 

Türkiye’nin tarım politikalarını da eleştiren Çakır, bu kapsamda sulamaya dikkat çekti ve şöyle konuştu: “Örneğin Konya’daki buğday üretimi yüzde 30 azaldı. Su kaynaklarımızı çok uzun yıllardır kötü kullandık. DSİ Türkiye’yi kuruttu. Yeraltı sularını da barajları da sulamak amacıyla tükettik. Ciddi bir çölleşme tehlikesi içindeyiz. Tüm bu faktörler bir araya gelince gıda fiyatlarındaki artış kaçınılmaz olacaktır. 7 milyar dolarlık buğday, 4 milyar dolarlık mısır ithalı var. Yağlı tohuma ve samana da büyük para harcıyoruz. Ciddi tarım politikası oluşturulması.”

 

 

RUSYA İLE ALIŞVERİŞİ TAKASLA YAPMALIYIZ

 

 

Önümüzdeki aylarda Rusya’ya yapılacak ihracatla birlikte gıda fiyatlarının artacağına işaret eden Necip Çakır, şunları söyledi: “Bu ihracatın ülkeye fayda sağlaması için satılan ürünleri örneğin enerjiyle takas etmeliyiz. Bu cari açığa katkı yapar.”

 

 

GIDANIN YER ALMADIĞI ENSLASYON DA YÜKSEK

 

 

Enf­las­yon se­pe­tin­den gı­da­yı çı­kar­ma söy­le­mi­ni eleş­ti­ren Ne­cip Ça­kır, gı­da­nın ol­ma­dı­ğı çe­kir­dek enf­las­yo­nun da çok yük­sek ol­du­ğu­nu söy­le­di. Ça­kır, “Tem­muz enf­las­yon yüz­de 9,38. Enf­las­yo­nu gı­da yük­sel­ti­yor di­yen­ler ‘I’ en­dek­si­ne bak­sın. Ora­da gı­da yok bu­na rağ­men çe­kir­dek enf­las­yon yüz­de 10. Enf­las­yon­da tek ba­şı­na gı­da fi­yat­la­rı et­ki­li de­-ği­l” de­di.

 

 

 

EĞİTİME HARCANACAK PARA GIDAYA GİDİYOR

 

 

Ge­liş­miş ül­ke­ler­de ha­ne hal­kı büt­çe­sin­de gı­da­nın pa­yı dü­şer­ken, biz­de da­ha da yük­sel­di. Tür­ki­ye­’de bir ha­ne­nin gı­da­ya ayır­dı­ğı büt­çe­nin yüz­de 24 ol­du­ğu­nu ifa­de eden Ça­kır, bu­nun AB­D’­de yüz­de 8,5’e ka­dar düş­tü­ğü­nü söy­le­di. Ça­kır, bu ne­den­le Tür­ki­ye’de eği­tim sağ­lık gi­bi gi­der­le­re yüz­de 2 pay ay­rı­la­bil­di­ği­ni, bu ora­nın Ba­tı’da ise yüz­de 7 ol­du­ğu­nu ha­tır­lat­tı. Gı­da fi­yat­la­rın­da­ki ar­tı­şın en çok dar ge­lir­li ha­ne­le­ri et­ki­le­di­ği­ni vur­gu­la­yan Ne­cip Ça­kır, “Bu grup ge­li­ri­nin yüz­de 29’unu gı­da­ya ayı­rır­ken, yük­sek ge­lir gru­bu yüz­de 14’ü­nü ayı­rı­yor” dedi.

 

Kaynak: Bugün / Sümeyra Kırca