TSK’da flaş atamalar…. Aksakallı sürprizi

TSK’da flaş atamalar…. Aksakallı sürprizi
20 Ağustos 2017 09:12

Jandarma Genel Komutanlığı’na korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilen Arif Çetin atandı.

 

 

 

Uğur Ergan / Hürryiet

Çetin’in orgeneral rütbesiyle Jandarma Komutanı olduğu Resmi Gazete’de yayımlandı. Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın bu görevden alınıp 2. Kolordu Komutanlığı’na getirildiğine dair atama da Resmi Gazete’de yer aldı. Aksakallı’nın bu atama askeri kulislerde sürpriz olarak değerlendirildi.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetleri basmaya gelen Semih Terzi’yi vurma emrini Ömer Halisdemir’e veren Aksakallı Fırat Kalkanı Harekatı’nda da ön plana çıkan isimdi. Aksakallı’dan boşalan Özel Kuvvetler Komutanlığı’na Tuğgeneral Ahmet Ercan Çorbacı getirildi.

EDOK Komutanlığı’na Korgeneral Şeref Öngay getirilirken, Tümamiral Ahmet İskender Yıldırım Kuzey Deniz Saha, tümamiral Aydın Şirin de Güney Deniz Saha komutanlıklarına atandı.

Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı’na, Brüksel TMR’den Tuğgeneral Mustafa Erkal Kuzuoğlu getirildi

 

 

JANDARMA’DA İLK

 

 

İçişleri Bakanlığı’na bağlanan Jandarma Genel Komutanlığı’na sürpriz bir atama oldu. Orgeneral Yaşar Güler’in Kara Kuvvetleri Komutanı olmasıyla boşalan Jandarma Genel Komutanlığı’na Korgeneral Arif Çetin atandı. Çetin’den daha kıdemli olan Jandarma Genel Komutan vekili Korgeneral Ata Kalkan ise görevinden ayrılıp, emekliliğini istedi. Donanma Komutanlığı’na ise Koramiral Ercüment Tatlıoğlu atandı.

15 Temmuz darbe girişimin ardından Kanun Hükmünde Kararname ile tümüyle İçişleri Bakanlığı’na bağlanan Jandarma Genel Komutanlığı’nda ilk kez “kuvvet komutanlığı” heyecanı yaşandı. Jandarma’da “orgeneral” kadrosu bulunmadığı için komutan Kara Kuvvetleri’nden seçiliyordu.

FETÖ’cü darbecilerin 15 Temmuz gecesi karargah olarak kullandığı Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki kalkışmayı bastıran ve operasyonu yöneten Korgeneral Arif Çetin Jandarma Genel Komutanlığı’na atandı. Geçen yılki YAŞ toplantısı ile korgeneral rütbesine terfi eden ve ardından da Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’na atanan Çetin, bu görevi yaklaşık bir yıl sürdürdü. Jandarma Genel Komutanı olarak atanan Korgeneral Çetin, görevine 30 Ağustos tarihi itibarıyla başlayacak.

 

 

KORG. KALKAN BIRAKTI

 

 

Çetin’in bu göreve atanmasının ardından ise kendisinden daha kıdemli olan ve Jandarma Genel Komutan vekilliği görevini sürdüren Korgeneral Ata Kalkan, görevinden ayrıldı.

Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu, Donanma Komutanlığı’na getirildi.

Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) kendilerinden daha az kıdeme sahip Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Adnan Özbal’ın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesi üzerine Donanma Komutanı Koramiral Kösele ile Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Şükrü Korlu istifa etmişti. Tatlıoğlu, tümamiral rütbesiyle İstanbul Boğaz Komutanı iken FETÖ’nün kumpaslarından İzmir’deki Askeri Casusluk Davası’nda 9 yıl hapis istemi ile tutuksuz yargılanmış ve daha sonra beraat etmişti. Tatlıoğlu geçen yıl rütbe alarak koramiralliğe terfi ederek Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanı olmuştu.