TSK ve Erdoğan’ın Rusya pozisyonu

TSK ve Erdoğan’ın Rusya pozisyonu
26 Kasım 2015 20:00

Önceki sabah Rus savaş uçağının düşürülmesi çok rahatsız edici idi.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 
Şöyle ki…

 
Erdoğan uçak düşürülür düşürülmez, bu uçağı düşürtenin kendisine ait bir başarı olduğunun kamuoyu tarafından hemen bilnmesi için alelacele açıklamalar yaptı/yaptırdı.

 
Uçağın düşerken çekilmiş bir videosunu izledim basında.

 
Uçak düşerken kameraya çeken ve izleyenler, “Allahuekber” diye bağırıyordu.

 
Yani, Türk Silahlı Kuvvetleri bir uçak düşürüyor ve arka fondan cihatçı çağrışımlar geliyor.

 
TSK’nın kurumsal kültürü ve modern devlet dünyasının naturası ile taban tabana zıt bu görüntülerin şu veya bu şekilde TSK ismi ile biraraya gelmesi çok çok kötüydü benim için.

 
Daha sonra Erdoğan uçağın düşürülmesinin gerekçeleri ile ilgili konuşurken, “Rusya Esad’a destek vermeyi bıraksın” dedi.

 
Bu sözünden de çok net belliydi ki, Erdoğan Rus uçağının düşürülmesini Rusya’nın Esad’a verdiği aktif destek nedeniyle çok arzulamıştı.

 
TSK’nın uçak düşürülmesi konusundaki gerçek motifi neydi?

 
Bunu hala tam bilmiyorum.

 
Ama Rusya’nın Türkiye’nin sınır bölgelerine ve Suriye’nin değişik kilit bölgelerine IŞİD yerine YPG’yi yerleştirmeye çalışması muhtemelen TSK açısından en önemli siyasi faktördür diye düşünüyorum.

 
Ancak tabii, Tayyip Erdoğan’ın isteklerini de bir parça olsun teskin etmek durumunda da olabilirler.

 
Öte yandan, Tayyip Erdoğan bir de şöyle dedi dün uçağın düşürülme gerekçelerini açıklarken, “Batı İslam düşmanlığını bıraksın”.

 
Böyle demesi de batının şu anda IŞİD’e karşı Esad’ı destekliyor olmasına duyduğu kızgınlığı gösteriyordu.

 
Ama bundan bin kat daha önemlisi şu ki, bu sözler Erdoğan’ın Rusya’ya, kendisinin desteklediği El Nusra vb. siyasal İslamcı gruplara karşı da hareket etmesi nedeniyle ve batının da her türlü cihatçılığa ve kendisinin masum gördüğü El Nusra gibi gruplara da karşı çıkmasına duyduğu kızgınlığı gösteriyordu.

 
BATI ÜLKELERİNİN POZİSYONU

 
1-Merkel: “Suriye’de işler şimdi daha da karıştı” demesiyle Rus uçağının düşürülmesi konusunda Rusya’nın yanında olduğunu gösterdi

 
2-Obama: bir parça Rusya’ya haddinin bildirilmesinden mutluluk duydu ama Rusya’nın IŞİD konusunda asıl temizleyici olduğunu ABD de kabul ediyor. Nitekim Obama Tayyip Erdoğan’a ve hükümetine , “Tansiyonu düşürün” çağrısı yaptı olaydan kısa bir süre sonra

 
3-Hollande: Hollande kesinlikle artık Rusya’nın bu konuda tam müttefiki ve sadece IŞİD değil tüm radikal cihatçı gruplara karşı savaşılmasını istiyor

 

 

Safile USUL Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Köfteden de gitti birkaç puan
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı