TSK, IŞİD’in köprüsünü ele geçirdi

TSK, IŞİD’in köprüsünü ele geçirdi
23 Eylül 2014 09:14

New York Times Gazetesi’nin IŞİD’in Türkiye üzerinden petrol kaçakçılığı yaptığı ve kendisini böyle finanse ettiği yönündeki haberlerinin ardından Hatay’da şok edici bir gelişme yaşandı.

 

 

Bugüne kadar kaçakçıların döşediği boru hatlarını bularak imha eden TSK, araç geçirmek için kullanıldığı değerlendirilen bir adet çelik köprüyü Asi Nehri’nde yakaladı. Çelik köprüye el koyan askeri birliğe ateş açıldı. Köprünün yakalandığı bölgedeki kaçakçılık olayları IŞİD’in denetimi altında.

 

 

Bugüne kadar Suriye sınırındaki kaçakçılık girişimlerinin boru hatları ile yapıldığını açıklayan Genelkurmay Başkanlığı, olayın boyut değiştirdiğini dün resmen duyurdu. Genelkurmay’dan yapılan bilgilendirmeye göre, Türkiye-Suriye hududunda, Kara Kuvvetleri 2’nci Hudut Alayı (Hatay) Şehit Üsteğmen Demirbüken Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk sahasında, Mobil Yol Kontrol Unsuru (MYKU) tarafından, hududun Suriye tarafında Asi Nehri kenarında 10 şahsın araç geçirmek için kullanıldığı değerlendirilen bir adet çelik köprüyü, Asi Nehri üzerine yerleştirmeye çalıştıkları tespit edildi.

 

 

Tespit edilen bu durum üzerine, MYKU söz konusu bölgeye intikal etti ve şahıslara “dur” ikazında bulundu, şahıslar ikaz üzerine yanlarında getirmiş oldukları çelik köprüyü olay yerinde bırakarak Suriye istikametine kaçtı. Bu esnada, olay yerinde bırakılan çelik köprüye müdahale eden MYKU’ya, sınırın Suriye tarafından ateş açıldı, açılan ateşe MYKU tarafından derhal ateşle karşılık verildi. Çelik köprüye el konuldu.

 

 

Günde 2 milyon dolar New York Times gazetesi geçen hafta IŞİD’in kamyonlarla petrol kaçakçılığı yaptını duyurmuş ve bir Pentagon yetkilisinin, “tankerleri bugüne kadar vurmadıklarını ama bundan sonra vurabileceklerini” söylediğini yazmıştı.

 

 

Yabancı kaynaklar, IŞİD’in petrol kaçakçılığından günde 2 milyon dolar gelir elde ettiğini belirtiyor. IŞİD, Suriye’de ilkel yöntemlerle rafine ettiği petrolü sınıra döşenen boru hatları, Asi Nehri üzerinden sallar, eşek sırtında bidonlar ya da araçlara büyük yakıt deposu ekleme gibi çeşitli yöntemlerle Türkiye’ye sokuyor. Suriye sınırındaki köylerin temel geçim kaynağı haline gelen kaçakçılık maddeleri de IŞİD’in kontrolünde Türkiye’ye giriyor.