‘Trump’ın görevden alınması Türkiye’yi nasıl etkiler?’

‘Trump’ın görevden alınması Türkiye’yi nasıl etkiler?’
6 Aralık 2019 10:25

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, ABD’de azil sürecinin başarılı olması ve Başkan Donald Trump’ın görevden alınması durumunda Türkiye’nin bu durumdan çok yönlü bir şekilde etkileneceğini yazdı.

 

 

 

Yetkin, kişisel blogunda yer alan yazısında, “Trump gerek Temsilciler Meclisi, gerek Senato’da S-400/F-35, Suriye iç savaşı, IŞİD’le mücadele ve YPG/PKK konularında Türkiye aleyhine oluşan bugüne dek görülmemiş boyuttaki tepki ve yaptırım taleplerini bugüne dek engelledi” değerlendirmesinde bulundu.

Yetkin’in yazısının ilgili bölümü şöyle:

Trump’ın Kongre tarafından görevden alınması Türkiye’yi çok yönlü etkiler.

 

 

Öncelikle, Trump gerek Temsilciler Meclisi, gerek Senato’da S-400/F-35, Suriye iç savaşı, IŞİD’le mücadele ve YPG/PKK konularında Türkiye aleyhine oluşan bugüne dek görülmemiş boyuttaki tepki ve yaptırım taleplerini bugüne dek engelledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, en son Londra NATO Zirvesi sırasında Trump’la görüşmesi ardından tekrarladığı gibi bu hakkı teslim ediyor. Trump’ın başkanlıktan alınması, son yıllarda Kongre ve ABD’deki etki gruplarıyla ilişkileri ihmal eden Erdoğan ve AK Parti hükümetini bir anda yaptırımlarla karşı karşıya bırakabilir.

 

 

Türkiye’nin S-400’leri “kutudan çıkararak” F-16’lar üzerinde testlere başlamasının, Senato’da yeni bir yaptırım paketinin yakında açıklanacağı haberlerine yol açtı. Hem de Trump’ın senatörlerin gözünün içine baktığı bir sırada; 13 Kasım’da Beyaz Saray’da Erdoğan’ın karşısına en dişli senatörleri çıkarması boşuna değildi.

Trump’ın 2018 yazında Rahip Brunson’un tutukluluğu sürerken yayınladığı bir Tweet ile ekonomiye verdiği zarar hafızalardayken, Türkiye’nin mali sistemine yönelik yaptırımlar, hem ekonominin kalbi İstanbul, hem siyasetin kalbi Ankara’da uykuları kaçırıyor.

 
Bunun yanı sıra, Ukrayna konusunda Trump adına aracılık yaptığı iddia edilen önceki New York Belediye Başkanlarından Rudy Guiliani’nin Türkiye’nin ABD’de resmi lobi şirketleri arasında görünen Greenberg Traurig ile irtibatının olduğu iddiaları var. Trump’ın azli durumunda bu bağlantıların üzerine gidilip Türkiye aleyhinde kullanılması ihtimali de mevcut.

Bu tablo, Türkiye’de Erdoğan muhalifi cephede, Trump’ın devrilmesi durumunda Erdoğan’ın önemli bir dış destekçiden yoksun kalacağı değerlendirmesine yol açıyor.

 

Fotoğraf: © REUTERS / Tom Brenner

https://yetkinreport.com/2019/11/14/erdogan-trump-bilanco/