Trump’ın ek gümrük vergisi kararına çok sayıda ülkeden tepki geldi

Trump’ın ek gümrük vergisi kararına çok sayıda ülkeden tepki geldi
10 Mart 2018 09:26

ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma ek gümrük vergisi uygulanması kararına çok sayıda ülkeden tepki geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, ABD’nin ithal alüminyum ve çeliğe ek gümrük vergisi getirmesinden endişe duyduğunu belirterek, “Görüşme kanalının sürdürüleceğine inanıyorum” ifadelerinde bulundu.

 

 

 

 

ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 oranlarında ek gümrük tarifesi uygulanmasıyla ilgili düzenlemeyi imzalamasına Almanya’dan da tepki geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Münih’te bugün Alman ekonomisinin önde gelen kuruluşlarının temsilcileri ile yaptığı görüşmenin ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın kararını değerlendirdi.

 

Merkel, AB Komisyonu’nun ABD’nin ek vergi kararını Dünya Ticaret Örgütü’ne taşıması, ancak aynı zamanda da diyalog arayışında olmasını desteklediğini belirtti. Merkel, “Görüşme kanalının sürdürüleceğine inanıyorum” dedi.

 

MERKEL: HERKESİ OLUMSUZ BİÇİMDE ETKİLER

 

BBC Türkçe ve Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre; Çelik ve alüminyuma ek gümrük vergisi getirilmesini “İyi değil” şeklinde nitelendiren Merkel, bu durumun sadece bir ülkenin ekonomisini değil, herkesi olumsuz biçimde etkileyeceğini vurguladı. Almanya Başbakanı, “Böyle bir yarışta hiç kimse kazanmaz. Bu nedenle önceden olduğu gibi şimdi de çok bilinçli olarak görüşme arayışındayız” şeklinde konuştu.

 

“EK GÜMRÜK VERGİLERİ SANAYİYİ CANLANDIRACAK”

 

ABD Başkanı Donald Trump ise ülkesinin “adil olmayan” ticaret nedeniyle zarar ettiğini ve ek gümrük vergilerinin sanayiyi canlandıracağını söylemişti.

 

Donald Trump, Beyaz Saray’da her iki endüstri kolundan işçilerin katıldığı bir törende konuyla ilgili bildiriyi imzalamıştı.

 

Çelikte yüzde 25, aliminyumda da yüzde 10 artacak gümrük vergileri iki hafta içinde yürürlüğe girecek.

 

Ancak Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) üzerindeki müzakereler sürerken, Kanada ve Meksika vergi artışından muaf tutulacak.

 

basliksiz-5-5

 

TÜRKİYE VE AB ARASINDA GÜMRÜK BİRLİĞİ VAR

 

Türkiye ve AB arasında Gümrük Birliği var. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD’nin son kararı sonrası AB’nin yasama organı olan Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmström ile telefonda görüşmüş, Ankara ve Brüksel konuyla ilgili olarak Dünya Ticaret Örgütü platformunda birlikte hareket edilmesi yönünde mutabakata varmıştı.

 

ULUSLARARASI TEPKİLER

 

Japonya: İthalat vergilerinin ikili ilişkiler üzerinde “büyük etkisi” olacağını vurguladu. Güney Kore de konuyu Dünya Ticaret Örgütü’ne taşıma tehdidinde bulundu.

 

Kanada: ABD’nin en büyük çelik ve aliminyum tedarikçisi olan ülke vergi muafiyetini memnuniyetle karşıladı ancak Washington’a bu vergilerin kaldırılması için baskı yapmaya devam edeceğini açıkladı.

 

Çin: Çelik ve metal birlikleri misilleme talep etti ve hükümete ABD’nin kömür, tarım ve elektronik ürünlerinin hedef alınması çağrısı yaptı.

 

Meksika: Ekonomi Bakanı Ildefonso Guajardo, gümrük vergilerinin NAFTA görüşmeleriyle ilişkilendirilemeyeceğinde ısrarlı.

 

AB: Konuyla ilgili görüşmeler yapmak istiyor ve ek gümrük vergilerini kınıyor. AB Komisyonu “muafiyet” çağrısı yaptı ve AB şirketlerinin “adil olmayan ticaretin kaynağı olmadığını” söyledi.

 

Hollanda: Başbakan Mark Rutte Trump’ın gümrük vergisi kararının “çok üzücü” olduğunu söyledi ve Hollanda’nın karşı önlemler almaya hazır olduğu uyarısı yaptı.

 

Avustralya: Başbakan Molcolm Turbull, ABD’nin iki ülkenin ticari ilişkileri konusunda hiçbir şikayeti olamayacağını söyledi ve hükümetinin “yorulmaksızın” muafiyet isteyeceğini belirtti.

 

İngiltere: Hükümet “muafiyet ihtimallerini” değerlendirmek üzere AB’deki ortaklarıyla birlikte çalışabileceğini, İngiltere’deki çelik ve aliminyum sektörlerini ise destekleyeceğini açıkladı.

 

Trump, çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük vergisi getirilmesini öngören düzenlemeyi dün imzalamıştı. Beyaz Saray’da Amerikalı çelik ve alüminyum işçileri eşliğinde konuşan Başkan, bu sektörlerde ABD’ye düşük maliyetli mal satan devletleri damping yapmakla suçladı.

 

 

Kaynak: Sözcü