Trump Türkiye’yi nasıl etkileyecek

Trump Türkiye’yi nasıl etkileyecek
22 Ocak 2017 17:30

Trump’ın yemin töreninde yaptığı konuşmayı orijinalinden izledim, dinledim 20 Ocak’da.

 

 

 

 

 

Safile USUL H&H YORUM
Trump nasıl bir siyaset yapacak, nasıl davranacak ve bu, Türkiye açısından ne gibi etkiler ve sonuçlar oluşturacak?

 
Bu sorulara cevaplarım şunlar…

 
1-Trump çıkış olarak popülist bir siyasetçi ama aklı başında ve dengeli bir tutum sergileyecek. Konuşmasında ABD’yi Irak içine savaş ile sokan Bush yönetimini çok açık ve sert ifadelerle eleştirdi. Bunun yanı sıra ABD’nin isteklerinin olduğu kadar diğer ülkelerin de milli yapılarına saygı duyulması gerektiğine vurgu yaptı. Yani Trump’ın 20 Ocak’da söyledikleri geçerli olsaydı ABD Saddam’ı yıkıp, Irak’a girmezdi. Trump konuşmasında ABD’nin Irak tipi yıkıcı müdahalelere yanaşmayacağını net olarak ifade etti.

 
2-Trump Suriye konusunda da yukarda söylediklerine uygun davranarak, Rusya’nın Esad’ı koruma politikasına ortak olacak.

 
3-Trump Suriye’de ılımlı denen ve yakın bir zamana kadar El Nusra’yı da bu tarif içinde tutan Erdoğan politikasına destek değil, de facto köstek olacak

 
4-Trump konuşmasında dış politika konularına dair spesifik olarak sadece radikal İslamcılık ifadesini kullandı. Diğer dış politika konularına somut bir örnekle değinmezken, “Radikal İslam ile savaşacağız” dedi. Bu durum onun dış politikada ruhsal ve zihinsel fokusunun Ortadoğu’daki radikal gruplar olduğunu gösteriyor. Trump, dolayısıyla hem Rusya ile beraber Esad’ı güçlendirecek hem de PYD’yi desteğe devam edecek. Erdoğan ile ilişkilerinde çok dikkatli ve diplomatik üsluplar kullanacak ama pratikte ABD, şu ana kadar olduğu gibi, bundan sonra da PYD’yi hem siyasi, hem askeri olarak destekleyecek.

 
5-Türkiye Ortadoğu’da sıkıştırılacak, şöyle ki, Fırat Kalkanı Harekatının asıl amacı PYD’nin koridor kurup, devlet oluşumuna gitmesiydi ancak son zamanlarda olduğu gibi bundan sonra da Türkiye’ye o bölgede sadece IŞİD’i vurma konusunda kabul gösterilecek.

 
6-Trump konuşmasında insanların, hangi ırktan veya milletten gelirlerse gelsin kanının aynı olduğunu ve birbiri ile aynı olduğunu söyledi. Bu ifade de Trump’ın medeni dünyaya uyum sağlama ve prestij kazanma konusunda motivasyonlu olduğunu gösteriyor, yani moderat (ılımlı) olmaya çalışacaktır. Bu da onun dünya politikasında etkili olabilmesine zemin yaratan bir durum haline gelecektir.

 
Bu vesileyle ve bu kapsamda Trump ve Türkiye konusunda anlatmak istediğim birşey var.

 
Daha önce yazacaktım ama vakit olmadı, haberi Avrupa-ABD basınında okumuş ve linkini saklamıştım.

 
Olay şu…

 
23 Aralık’da Trump’ın kızı İvanka eşi ve 3 çocuğuyla New York’da uçağa biniyor.

 
Uçakta sessiz sakin giderken 2 adam İvanka Trump’a yüksek sesle bağırmaya başlıyor…

 
“Baban ülkeyi mahvetti, sen hem niye devletin havayolu ile uçuyorsun, özel bir havayolu ile uçsana”

 
İvanka Trump cevap vermiyor ve 3 çocuğunu da olaydan etkilenmemeleri için boya kalemleri ile oyalamaya çalışıyor.

 
İşte, İvanka Trump’a bağıran iki adam bu olaydan dolayı hiçbir polisiye veya yargısal takibata uğramadı.

 
Ne gözaltına alındılar ne de Trump onlara ceza verdirmek için bir adım attı.

 
Dolayısıyla Trump ne kadar popülist, şu bu olsa da, belli bir demokrasi kültürünü özümsemiş olduğu için Türkiye’deki insan hakları uygulamalarına çok mesafeli olacak ve bu yönden de Erdoğan ve hükümetine sempatik bakmayacak, tam tersine tepkili olacak ancak diplomasi dilini de en iyi şekilde kullanacaktır.

 
not: esasen uçakta kimsenin kimseye sözlü saldırıda bulunma hakkı yoktur ancak demokrasilerde politika vatandaş tepkilerine karşı en geniş tolerans skalasına sahip olmak zorunda. Bu durum AİHM içtihatlarında da sabit bir husus.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Didik didik bir şey aramışlar
Böyle bir kaza nasıl olur
İYİ Parti istifaları