Trump IŞİD’i dayatıyor!

Trump IŞİD’i dayatıyor!
10 Ekim 2019 09:56

Türkiye, Suriye’de Fırat’ın doğusuna düzenlediği operasyon kapsamında YPG’nin elindeki IŞİD militanları sorununa da çözüm bulmaya çalışacak.

 

 

Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever’in haberine göre ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile 6 Ekim’de yaptığı telefon görüşmesinin ardından Beyaz Saray tarafından Türkiye’nin, Fırat’ın doğusundaki YPG hedeflerine yönelik operasyon yapacağı açıklanırken operasyon kapsamında YPG’nin elinde bulunan IŞİD’lilerin sorumluluğunun Türkiye’ye verileceği ortaya çıkmıştı. Görüşmeyle ilgili Beyaz Saray açıklamasında “Bölgede yakalanmış olan IŞİD savaşçılarından da Türkiye sorumlu olacak” ifadeleri yer alırken, ABD Başkanı Trump dün sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada da konuyla ilgili “Türkiye, Avrupa’nın kabul etmediği tutuklu IŞİD savaşçılarını Türkiye devralmalı” dedi.

 

ABD merkezli ‘şahin’ görüşleri savunan düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü’nün (ISW) 4 Ekim’de yayımladığı rapor ve haritaya göre Suriye’de YPG kontrolündeki bölgelerde Rakka, Ayn İsa, Derik, Kamışlı, Malikiye, Kobani gibi bölgelerde IŞİD militanlarının tutulduğu kamplar bulunuyor. Bu kamplarda 10 binden fazla IŞİD saflarında savaşmış militan bulunduğu tahmin ediliyor. Kamplarda tutulan IŞİD’lilerin eşleri ve çocukları da göz önüne alındığında sayının çok daha yüksek olduğu belirtiliyor. Nusaybin’in yaklaşık 75 kilometre güneyinde ve Suriye’nin Irak sınırına yakın bir noktada bulunan El Hol kampında ise hem savaştan kaçmış siviller hem de IŞİD saflarında savaşmış militanlar ve yakınlarının aralarında bulunduğu 50’den fazla ülkeden yaklaşık 70 bin kişi bulunduğu tahmin ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise tutuklu durumda bulunan IŞİD militanı sayısı olarak belirtilen 10 binin ‘abartılı’ olduğunu söylemişti.

IŞİD militanları ve ailelerinin bulunduğu en büyük kamplardan olan El Hol Kampı ise Türkiye’nin ‘güvenli bölge’ için hedeflediği 32 kilometrelik hattın çok ötesinde yer alıyor. Bu bölgedeki IŞİD militanlarının sorumluluğunun Türkiye’ye verilip verilmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

 

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/1621068/Emperyal_kurnazlik__Trump_ISiD_i_dayatiyor.html

 

© Sputnik / Andrey Stenin