Trump ile Biden arasında son düello gecesi

Trump ile Biden arasında son düello gecesi
23 Ekim 2020 08:30

ABD’de Başkan Donald Trump ve Demokrat aday Joe Biden arasında, Tennessee eyaletinin Nashville kentinde düzenlenen üçüncü ve son canlı yayın tartışması gerçekleştirildi.

 

 

© AFP 2020 / Brendan Smialowski

 

 

ABD’de 3 Kasım başkanlık seçimlerine günler kala Başkan Donald Trump ile Demokrat aday Joe Biden arasındaki son canlı yayın tartışması, NBC sunucusu Kristen Welker’ın moderatörlüğünde Tennessee eyaletinin Nashville kentindeki Belmont Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

‘Kovid-19 ile mücadele’ başlığıyla başlayan tartışmada, Trump, virüsün yakın zamanda yok olacağını belirterek, “Haftalar içinde virüs için elimizde bir aşı olacak” ifadesini kullandı.

Trump, Kovid-19’un sadece ABD’nin değil tüm dünyanın problemi olduğunu belirterek, aldıkları önlemlerin yerinde ve ölüm oranının düşük olduğunu savundu.

 

‘Bu kadar ölümün sorumlusu birisi Amerikan başkanı olarak kalmamalı’

 

Biden ise “220 bin Amerikalı bu hastalıktan öldü ve benim diyebileceğim başka bir şey yok. Bu kadar ölümün sorumlusu birisi Amerikan başkanı olarak kalmamalı” dedi.

Trump, moderatörün “Aşının haftalar içinde çıkacağına dair garanti veriyor musunuz?” sorusuna, “Bunu garantileyemem ama yıl sonuna kadar aşı kesin çıkacak. Bu konuda bir iki firmanın şansı yüksek. Bu firmalar Johnson and Johnson, Moderna ve Pfizer” yanıtını verdi.

 

‘Karanlık bir kışa giriyoruz’
Biden ise Trump’ın daha önce Paskalya’ya ve yaza kadar virüsü bitireceklerini söylediğini anımsatarak, “Şu anda karanlık bir kışa giriyoruz ve Trump’ın hala net bir planı yok. Aşının gelecek yılın ortasına kadar hazır olmasına çok olası bakılmıyor” dedi.

Trump, virüs ile yaşamayı öğrendiklerini dile getirerek, “Başka bir şansımız yok. Joe gibi kendimizi evimizin bodrum katına kapatamayız. Onun kendini bodruma kapama ama hala çok fazla para kazanma yeteneği var” diye konuştu.

Biden, Trump’ın bu ifadesine, “Bununla yaşamayı öğrendiğimizi söylüyor ama insanlar ölmeyi öğreniyor. Bugün birçok kişinin kahvaltı masasında boş sandalye vardı” sözleriyle tepki gösterdi.

 

‘Bu benim değil, Çin’in suçu’
Biden’ın, sorumluluk alması gerektiğini söylemesi üzerine Trump, “Ben sorumluluk alıyorum. Bu benim değil Çin’in suçu” dedi.

Bilim insanlarının önermesi durumunda ülkeyi karantinaya alıp almayacağının ve bunun ekonomik etkilerinin sorulmasına Biden, “Ben ülkeyi değil virüsü karantinaya alacağım” karşılığını verdi.