Trump Arabistan’a gitti, eşi 3 adım geriden takip etti

Trump Arabistan’a gitti, eşi 3 adım geriden takip etti
20 Mayıs 2017 12:11

ABD Başkanı Trump Suudi Arabistan’ı ziyaret etti.

 

 

 

Suudi Kral Selman’ın havalimanında karşıladığı kafilede First Lady Melaine Trump’ın kıyafeti ve eşi Trump’ı 3 adım geriden takip etmesi dikkat çekti. Seçim kampanyasında Rusya etkisine dair iddiaları soruşturan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey’yi ani bir kararla görevden almasının yol açtığı “Adaleti mi engelliyor” sorularının artmasıyla zor günler geçiren ABD Başkanı Donald Trump, ilk yurtdışı turuna çıkıyor.Trump’ın ilk durağı petrol devi Suudi Arabistan. Bugün ve yarın Riyad’da temaslarda bulunacak Trump burada ayrıca çeşitli Arap ülkeleri temsilcilerine hitaben de bir konuşma yapacak.

 

2-699

 

 

Trump Türkiye saati ile 10.10 sularında Riyad’a indi. Trump’ı Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud havalimanında kırmızı halıyla karşıladı.

 

 

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, Suudi Arabistan turunda Trump’ın üç zirveye katılmasının beklendiğini yazdı. İlki ABD Başkanı ile Suudi Kralı Selman arasında olacak. Daha sonra Trump, Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşan Körfez ülkelerinin liderleriyle bir araya gelecek. Sonrasında da 55 Müslüman ülkeden devlet ve hükümet başkanları ile temsilcilere hitap edecek. Davetli ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.

 

 

Trump’ın ilk yurtdışı turuna neredeyse Beyaz Saray ekibinin tamamı eşlik edecek. First lady Melania Trump ile kızı Ivanka Trump da Başkan’ın yanında olacak. Ivanka Trump, kadın hakları sorunları ve ekonomik konularla ilgili yuvarlak masa toplantılarına katılacak. Politico sitesine konuşan bir Beyaz Saray yetkilisine göre Ivanka Trump ve Yahudi kocası, Trump’la birlikte uçmak için hahamdan özel izin aldı. Yahudilikte hayati bir durum söz konusu olmadığı sürece Şabat günü (cuma güneşin batışıyla başlar) uçmak yasak. Trump, Suudi Arabistan ziyaretinden sonra İsrail, Vatikan ve NATO zirvesi için Brüksel’e geçecek.

 

 

Trump, ilk yurtdışı gezisine çok gergin bir siyasi ortamda çıktı. Washington Post gazetesinde dün çıkan habere göre Trump’ın seçim kampanya ekibiyle Rus yetkililer arasındaki bağlantının araştırıldığı soruşturma üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisine kadar uzandı. Gazetenin haberinde Beyaz Saray danışmanlarından birinin soruşturma kapsamında inceleme altında olduğu iddia edildi. Gazete haberi soruşturmaya yakın bir kaynağa dayandırdı. Söz konusu danışmanın ismi henüz açıklanmadı. Öte yandan New York Times gazetesi ise Trump’ın geçen hafta Beyaz Saray’da ağırladığı Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’a, görevden aldığı FBI Başkanı James Comey’le ilgili “delinin tekiydi, tam bir deli” dediğini yazdı. Trump, görüşmede, Comey’i görevden almasının kendisini büyük oranda rahatlattığını söyledi.

 

 

 

1-833

 

 

ABD, Suudi Arabistan’a 100 milyar dolarlık (360 milyar TL) silah satmaya hazırlanıyor. 1 Mayıs’ta Beyaz Saray’da Suudi bir heyeti kabul eden Trump’ın damadı Jared Kushner, füzelere karşı bir radar sistemini de gündeme getirip bizzat Amerikan silah devi Lockheed Martin’in CEO’sunu arayarak “indirim yapılıp yapılmayacağını” sormuş. New York Times’ın haberine göre CEO Marillyn A. Hewson da yanıt olarak “Bakacağım” demiş. NYT, bu buluşmanın silah satışında Kushner’in oynadığı rolü gösterdiğini yazdı. Önceki gün El Arabiya’ya konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi ise Trump’ın Ortadoğu’da NATO benzeri bir güvenlik teşkilatı kurmak istediğini söyledi.

 

 

Kaynak: Yeniçağ