Troya Müzesi açılıyor; Kültür Bakanlığı, o ülkelerden çalınan eserleri geri istiyor

Troya Müzesi açılıyor; Kültür Bakanlığı, o ülkelerden çalınan eserleri geri istiyor
17 Şubat 2018 10:47

Kapattılan Çanakkale Arkeoloji Müzesi yerine yeni Troya Müzesi birkaç ay sonra açılacak. Yeni müze için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Alman Arkeolog Heinrich Schliemann tarafından 1870’li yıllarda ülkemizden kaçırılan Troya Hazineleri’ni bulunduğu ülkelerden istiyor. Verilmezse yeni müzede eserlerin ülkemizden kaçırıldığını gösteren panolarla ziyaretçilere gösterilecek.

 

 

Hürriyet gazetesinden Ömer Erbil’in haberine göre,Schliemann bulup çaldığı, hazineye ait bir kaç parçayı Osmanlıya iade etse de asıl önemli parçaları Almanya’ya kaçırdı. Ancak II. Dünya Savaşı sonlarında bu hazinenin bir kısmı ortadan kayboldu. Rusya eserlerin bir kısmını 1993 yılında Puşkin Müzesi’nde sergilemeye başladı.

 

11 parça altın ABD’deki Pennysylvania Müzesi’nde, Almanya’daki Schmuckmuseum Pforzeim’da, çift kulplu bir gümüş kupa British Museum’da sergileniyor. Ayrıca bazı parçalar Saint Petersburg Hermitage Müzesi ile New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergileniyor. Türkiye, Fikri Sağlar’ın Kültür Bakanlığı döneminde dünyanın dört bir yanına dağılan bu nadide hazine parçalarının peşine düştü. Troya Hâzinesi Rusya’dan geri istendi. Ancak talep reddedildi ve hazine maalesef çalındığı topraklara geri getirilemedi.

 

Eski kazı başkanı Alman arkeolog Prof. Manfredd Koffman tarafından ören yerine yakın bir yerde müze açma fikri ortaya atıldı. Koffman’ın amacı bu müze ile birlikte çalınan eserleri geri getirmekti. Ancak ömrü yetmedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2013 yılında aynı fikri hayata geçirmek için Ulusal Mimarlık Yarışması yaptı. Yarışmayı kazanan müze projesi hayata geçirildi. Troya Müzesi 3000 metrekare sergi salonu, toplam 11.200 metrekare kapalı inşaat alanından oluşuyor. Troya Ören Yeri ve Çanakkale ilinde yer alan kazılarda bulunan arkeolojik eserlerin yeralacağı müzede, Troya ören yerinden kaçırılarak ABD’ye götürüldükten sonra ülkemize iade edilen ve şu anda Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmekte olan Troya eserleri de yer alacak.

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/caldigini-ver-yoksa-dunyaya-ifsa-edecegiz-40744637