Torunlar’a bilirkişi darbesi

Torunlar’a bilirkişi darbesi
31 Ağustos 2015 10:00

Bilirkişi ‘Torunlar Center planlarının TOKİ’ye kaynak oluşturmak dışında bir amacı yok’ dedi.

 

 

Geçen yıl asansör kazasında 10 işçiye mezar olan, Mecidiyeköy’deki eski Ali Sami Yen stadının yerinde yükselen Torunlar’a “bilirkişi darbesi” geldi. Son 5 yıllık süreçte Torunlar Center projesine çok sayıda dava açıldı. 2010 yılında onay verilen imar planlarını yargıya taşıyan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin ‘yeni planlara’ açtığı dava dosyasına bir ay önce yeni bilirkişi raporu girdi. İstanbul 7. İdare Mahkemesi’ne raporunu sunan 3 kişilik bilirkişi heyeti planlarda ‘ayrıcalıklı yapılaşma hakkı’ getirildiğine dikkat çekti. Heyet çevre yapılaşma koşullarına göre verilmesi gereken inşaat hakkının 2 katından fazlasının verildiğine vurgu yaptı. 5 bin fazladan nüfus yoğunluğu getireceğinin altını çizen bilirkişi heyeti raporunda bölgede yetersiz olan donatı alanlarının daha da yetersiz kalacağı ve ciddi boyutlarda trafik sorununu arttıracağı ifade edildi. Ayrıca planların “TOKİ’ye kaynak oluşturmak” dışında amacının olmadığına dikkat çekildi. Torunlar Center inşaatı için kurumlardan eksik görüş alındığı belirtildi. Raporun sonuç bölümünde Torun Center planlarının bölgede emsal oluşturabileceği ve bu durumda bölgede zaten yüksek olan yapılaşmayı daha da arttırarak sorunların çözülemez hale getireceğine de değinildi. Tüm bu gerekçeler sıralanarak Torun Center planları ‘kamu yararına aykırı’ bulundu.

 

‘Planlar iptal edilmeli’

 

Mimarlar Odası avukatı Can Atalay, “Artık iptal kararı gerektiği açık. Torunlar, Ali Sami Yen Stadı arazisi. Kentin ortasında böyle bir inşaat olacak iş değil. Öyle bir inşaat ki işçilerin öldürülmesine rağmen bir buçuk gün ara verip devam ediliyor” dedi.

 

‘10 metrelik alana yüksek ağaçlar dikeceğiz’

 

Torunlar GYO “Yeşil yok projesi” başlıklı haberimiz üzerine açıklama gönderdi. Açıklamada, “Projemizin en önemli özelliklerinden biri Mecidiyeköy’e ve İstanbul’a modern bir kent meydanı kazandıracak olması. 10 bin 500 metrekarelik kent meydanı ile Mecidiyeköy için yeni bir soluklanma alanının oluşturulması hedeflenmekte. Bu meydan yol mesafesinden 10 metre çekme ile başlayacak. Yol ile meydan arasındaki bu 10 metrelik alan yüksek ağaçlar dikilerek yeşillendirilecek” denildi. Zemin altı otopark üzerine rekreasyon ve peyzaj alanı uygulamaları yapılacağı belirtilen açıklamada “Bu modern kent meydanında yeşil alanlar, süs havuzları, yürüme ve oturma alanları ile kafe ve restoranlardan oluşan sosyal alanlar yer alacak ve tüm İstanbulluların kullanımına sunulacaktır.Yapılan anlaşma gereği projede yer alan 18 bin 727 metrekarelik 1 otopark katı İstanbulluların genel kullanımına açılmak üzere İBB’ye verilecektir.” Torunlar GYO bilirkişi raporu hakkındaki soruya yanıt vermedi.

 

 

Kaynak: Hazal Ocak  / Cumhuriyet