Torba yasadan orman ve meralara zarar verecek maddeler çıktı!

Torba yasadan orman ve meralara zarar verecek maddeler çıktı!
12 Aralık 2018 10:43

Meclis’e sunulan son torba kanundan yine orman ve meralara zarar verecek maddeler çıktı.

 

 

Meclis’e sunulan son torba kanundan yine orman ve meralara zarar verecek maddeler çıktı. Teklife göre orman arazisinde elektrik santralı kurmak isteyenlerden alınacak bedel yüzde 50 indirilirken, meralara jeotermal santral yapılmasının da yolu açılıyor

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; Çevre talanına yol açan düzenlemeleri bir bir yasalaştıran AKP’nin, TBMM’ye gönderdiği iki torba kanun teklifinde de ormanlar ve meraların zarar görmesine neden olacak yeni maddeler yer aldı.

Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi hazırlayan AKP, enerji üretimine ilişkin kapsamlı değişiklikler planlandı. Buna göre, Elektrik Piyasası Kanunu’nda değişikliğe giden AKP, milli parkların da dahil olduğu ormanlık alanlara yapılacak enerji santralları için alınacak arazi izin bedeli yüzde 50 oranında düşürülecek. Düzenleme ile 49 yıllığına izin verilen santralların üretim izninin 99 yıla kadar çıkarılmasının da önü açılıyor.

 

Meralara jeotermal

 

AKP, hazırladığı bir başka torba yasa teklifine de meralara büyük zarar verecek değişiklikleri ekledi. Bu kapsamda Mera Kanunu’nda değişikliğe giden hükümet, hazırladığı teklifle hayvancılık için kullanılması gereken mera alanlarına jeotermal enerji santralı (JES) yapılmasına izin veren düzenlemeye imza attı. 4342 Sayılı Mera Kanunu’nun 24’üncü maddesinde yapılan değişiklikle mera alanı dışına çıkarılacak yerler arasına “jeotermal kaynak ve doğal mineralli sular” da dahil edildi.

 

14 milyon hektar yok oldu

 

Jeotermal kaynak ve doğal mineralli su bulunduran alanların mera dışına çıkarılmasını “mera katliamı” olarak niteleyen CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, AKP iktidarı döneminde en az 14,6 milyon hektar mera alanının talan edildiğini ve bu düzenleme ile kaybedilen mera alanların çoğalacağını belirtti.