Torba yasa Meclis’te kabul edildi!

Torba yasa Meclis’te kabul edildi!
24 Şubat 2017 09:20

Meclis’te kabul edilen “torba yasa” ile çiftçilere borç yapılandırılması getirildi. Yabancılar ve yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşları ise, satın aldıkları ilk işyeri veya konut için KDV ödemeyecek.

 

 

 

 

“Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”,TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. “Torba yasa teklifi” olarak da bilinen kanun, vergi indirimi, Ahilik Esnaf Sandığı kurulması, yabancılar ile yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının konut ve iş yeri satışında KDV istisnası, TEDAŞ ve tarımsal kredi alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngörüyor.

 

 

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan ve 31 Aralık 2016 tarihi itibarıyla takip hesaplarında izlenen tarımsal kredi alacakları ile TEDAŞ borçları, yeniden yapılandırılacak. Borçların yapılandırılması için, kanun yürürlüğe girdikten sonraki üçüncü ayın sonuna kadar banka/kooperatife başvuru yapılması gerekiyor.

 

 

Borçlara uygulanan faiz yüzde 11 ile sınırlandırılırken, bunun yüzde 6’sı Hazine, yüzde 5’i çiftçi tarafından karşılanacak. Borçlar, 5 taksit olarak ödenecek.

Daha önceden borçlarını yapılandıranlar da yeni kanundan yararlanabilecek. Fakat, bu düzenlemeden yararlanılması için dava açılmaması veya açılmış davalardan vazgeçilmesi şartı aranacak.

 

 

VERGİSİ DÜZENLİ ÖDEYENLERE İNDİRİM

 

 

Gelir Vergisi Kanunu’nun 121’nci maddesi, “Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” başlığı ile yeniden düzenlendi. Yeni maddeye göre, ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinden belirlenen şartları taşıyanların ödeyeceği tutarda yüzde 5 indirim yapılacak. İndirim tutarı 1 milyon liranın üzerinde olamayacak.

 

 

 

YABANCILAR KDV ÖDEMEYECEK

 

 

 

Yabancılar ve 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşları, ilk aldıkları işyeri ve konut için Katma Değer Vergisi (KDV) ödemeyecek. KDV muafiyeti için, satış bedelinin yurt dışından getirilecek dövizle ödenmesi şartı getirildi.

İş merkezi Türkiye’de olmayan işyeri ya da Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlar da, satış bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödeme şartıyla, iş yeri ve konutta KDV ödemeyecek.

KDV ödemeden alınan gayrimenkuller bir yıl içinde satılırsa, alınmayan vergi tahsil edilecek.

 

 

GSS PRİM BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILDI

 

 

Kanunla, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları da yeniden yapılandırıldı.

GSS tescili yapılan, ancak gelir testine hiç başvurmayanların, kanunu yürürlüğü girdikten sonra 12 ay içinde gelir testine başvurusu yapması gerekiyor. GSS primleri, yapılan gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren alınacak.