Torba yasa Avrupa’da yaşayan Türkleri olumlu etkileyecek!

Torba yasa Avrupa’da yaşayan Türkleri olumlu etkileyecek!
18 Eylül 2014 09:57

Almanya’nın Köln kentinde Sosyal Güvenlik Uzmanı olarak çalışan Ali Torlak, emeklilik konusunda torba yasayla getirilen ve Avrupalı Türkleri ilgilendiren yenilikler hakkında bilgi verdi. Ali Torlak yeni yasayla birlikte Türk vatandaşıyken 15 yılı tamamlayan mavi kartlıların da dava açmadan emekli olabileceklerini belirtti.

 

 

Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen ve bazı kanunlarda değişiklik yapan yeni kanun maddelerinin yürürlüğe girmesi ile yurtdışında yaşayan Türklerin özellikle emeklilik haklarında önemli değişiklikler oldu. Yapılan bu değişikliklerin Avrupalı Türklerin yararına olduğunu belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı ve Mali Müşavir Ali Torlak, yeni yasayı yurtdışında çalışıp emekli olmak isteyenler açısından değerlendirerek şu bilgileri verdi:

 

4A VEYA 4B’DEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

 

 

“Bu yasada Avrupa’daki vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren birkaç madde var. Türkiye’de emekli olabilmek için eski sistemde, vatandaşlarımızın eğer Türkiye’de hiç fiili çalışmaları yoksa Almanya’da ya da diğer ülkelerdeki işe başlama tarihlerini Türkiye’de işe başlama tarihi olarak saydırabilmeleri için dava açmaları gerekiyordu. Bu torba yasayla artık dava olayı ortadan kalktı. Artık yeni yasayla 18 yaşından itibaren Avrupa’da işe başlama tarihi Türkiye’de de işe başlama tarihi olarak dava açmaya gerek kalmadan başlamış olacak. Burada dikkate edilmesi gereken konu eğer kişinin Türkiye’de SSK yani 4A’dan eğer tescili yoksa eğer, kurum bunu yine 4B yani Bağ-Kur’dan borçlandıracaktır. Yine vatandaşlarımızın bu işlemleri gerçekleştirmeden önce bizzat yine sigortalı çalışma yapmaları gerekmektedir.”

 

 

15 YILI TAMAMLAYAN MAVİ KARTLILAR DA EMEKLİ OLABİLİR

 

 

Mavi kart sahiplerinin de belirli şartları yerine getirmiş olmaları durumunda Türk vatandaşları gibi dava açmadan emekli olabileceklerini dile getiren Ali Torlak, “Mavi kartlılar ise mavi kart aldıktan sonra geçen sürelerini maalesef borçlanamıyorlar. Onlar da yine Türk vatandaşlığında geçen sürelerini mahkemesiz olarak borçlanma hakkı elde edecekler. Yine onların da öncelikle şuna dikkat etmeleri gerekiyor. Eğer 18 yaşından 33 yaşına kadar Türk vatandaşı olarak kaldılarsa bu 15 yıllık süre kendilerini Türkiye’de emekli etmeye yeterli bir süredir” dedi.

 

 

TÜRKİYE’DE SİGORTALI ÇALIŞMAK GEREKİR

 

 

Kendilerine emekli olmak isteyenlerden en çok gelen soruları yanıtlayan Torlak, sözlerine şöyle devam etti: “Öncelikle vatandaşlarımız 4A SSK’dan emekli olmak istiyorlar. Çünkü SSK mevzuatına göre kişiler daha az prim bedeli yatırarak daha erken emekli olma hakkı kazanıyorlar. Burada durum ev hanımları için sıkıntı yaratıyor. Çünkü kadınlar ev hanımı oldukları süreleri de Türkiye’de borçlanabilecekleri için öncelikle yapmaları gereken bu mevzuatı SSK’ya dönüştürleri gerekmektedir. O sebeple de müsait olduğu bir zamanda bizzat Türkiye’ye gidip orada fiili olarak sigortalı olarak çalışmış olmaları gerekmektedir. Yani emeklilik işlemlerine başlamadan önce mutlaka Türkiye’de sigortalı olarak çalışmalarını yapmaları gerekmektedir.”