Torba teklif kafaları karıştırdı

Torba teklif kafaları karıştırdı
14 Mayıs 2018 17:30

Hükümetin seçimlerin öncesinde alelacele Meclis’e getirdiği torba yasa teklifi piyasalarda büyük tedirginliğe yol açarken Meclis’te de tartışmalara neden oldu. CHP Milletvekili ve Maliye eski Bakanı Zekeriya Temizel, ‘’Ne oluyor, yeniden kontrollü kambiyo rejimine mi geçiyoruz ?” diye sordu.

 

 

 

Tartışmalara neden olan maddelerde kısmı değişiklikler yapılırken Hazine Müsteşar Yardımcısı Hayrettin Demircan, düzenlemeyi yetkisi olmadığı halde döviz alım satımı yapan kuyumcularla, yaz aylarında tatil yörelerinde döviz satışı yapan yetkisiz kişileri cezalandırmak amacıyla getirdiklerini söyledi.

 
CİDDİ KAYGI

 

AKP milletvekilleri Ahmet Aydın ile Mustafa Elitaş’ın imzalarını taşıyan ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Tasarının 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasını öngören maddeleri hem piyasada hem de komisyonda ciddi kaygılara ve tartışmalara neden oldu.

 

Getirilmek istenen yeni düzenlemenin kambiyo rejimini değiştirebileceği, yurt ve yurt dışı para transferlerinde sorunlar yaşanabileceği gibi kaygılar gündeme getirildi. Hazine Müsteşarlığı ise bu kaygıları gidermek için açıklama yaptı, ancak piyasadaki tedirginlik dövizde yükselişe yol açtı. Maddelerin komisyonda görüşülmesi sırasında söz alan CHP’li Temizel, kaygılarını şöyle ifade etti:

 

“Ne oluyoruz, yeniden kontrollü kambiyo rejimine mi geçiyoruz? 1567 sayılı yasayı yeniden Türkiye’de tartışmaya açmamak gerekiyor. Kıymetli madenler ve mücevheratla ilgili bu işleri yapanların döviz bürosu gibi işlem görmesini kabul ediyoruz. Ancak buradaki sorun ve dışarıya yansıması bu değil. Deniyor ki varlık barışı çıktı, ya bu barıştan yararlanırsınız ya da bakın ne geliyor. Bu algı yabancı yatırımcılar açısından da tereddüt yaratır. Algılanan biçimi şu, varlık barışından yararlanmazsan, OECD’den karşılıklı bilgi alış verişi ve bilgi değişiminden yararlanarak gerekli işlemleri yaparız. Bu alanı düzenlemek aceleye gelmez. Tereddütleri gidererek anlata anlata yapılması gereken bir düzenlemedir bu.”

 

Temizel, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında kanunu komisyonda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal ile tartışmak istemediğini, asıl muhatabı olan bakanın komisyona gelmesi gerektiğini de belirtirken, “Bu maddelerle kim neyi yapmak istiyorsa o bakanın gelip burada anlatması lazım. Acelesi ne? Daha yeni torba tasarıyı görüştük, o zaman niye yapmadınız da bugün yapmaya çalışıyorsunuz?” dedi.
YETKİSİZ DÖVİZCİLERE CEZA VERECEĞİZ

 

Tartışmalar üzerine düzenleme hakkında bilgi istenen Hazine Müsteşar Yardımcısı Hayrettin Demircan ise, mevcut düzenlemelerin yetkisi olmadığı halde döviz alım satımı yapan kuyumculara cezaya imkan vermediğini söyledi. Bazı kişilerin de yaz aylarında turistik bölgelere gidip yetkisiz bir şekilde 4-5 ay döviz alım satımı yaptığını belirten Demircan, bu kişilere de ceza veremediklerini, yeni düzenlemeyle bu kişi ve şirketlerin de ceza kapsamına alınacağını anlattı. Ancak Demircan, kambiyo rejimine ilişkin kaygılara yönelik herhangi bir açıklama yapmadı.

 

 

Kaynak: Erdoğan Süzer/Sözcü

 

Torba teklif kafaları karıştırdı