Topbaş’ın bir projesi daha rafa kalktı!

Topbaş’ın bir projesi daha rafa kalktı!
1 Haziran 2018 10:44

Tartışmalı şekilde görevinden istifa eden eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın bir projesi daha rafa kalktı. Marmaray projesi nedeniyle atıl kalan Sirkeci-Kazlıçeşme arasındaki tren hattını tramvaya dönüştürecek projeden vazgeçilince TCDD, eski banliyö hattını yenileyerek tekrar hizmete almaya karar verdi

 

 

Özlem Güvemli / Sözcü

Sirkeci-Halkalı banliyö hattının Marmaray projesi kapsamında Kazlıçeşme -Ayrılıkçeşme hattına kaydırılması nedeniyle Sirkeci-Kazlıçeşme arası tamamen devre dışı kalmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de devre dışı kalan bu hat için Topbaş’ın hala görevde olduğu 2015 yılında bir proje geliştirdi. İBB ve TCDD arasında “Sirkeci Garı içerisinde bulunan binalar ile Sirkeci – Yedikule arasındaki eski banliyö hattı değerlendirilmesi” protokolü yapmak üzere hazırlık yapıldı. 11 Mart 2015 tarihli İBB Meclis oturumunda ortak hizmet protokolü hazırlanması için dönemin İBB Başkanı Kadir Topbaş’a yetki verildi. Protokole göre tarihi Sirkeci Garı içindeki binalar ve tren yolu 49 yıllığına İBB’ye devredilecekti.

 

 

TOPBAŞ İMZA YETKİSİNİ KULLANMADI

 

 

Sirkeci Garı müze olacak, Sirkeci-Yedikule arası demir yolu hattının bulunduğu alan doğa ve sanat parkı olarak tasarlanacaktı. 8,5 kilometre uzunluğundaki hat İBB tarafından tramvaya dönüştürülecekti. Ancak Kadir Topbaş’ın kendisine verilen imza yetkisini kullanmadığı protokolü imzalamadığı ve projenin rafa kaldırıldığı öğrenildi. Müze ve park düzenlemesi ile birlikte tramvay projesi rafa kalkınca TCDD de atıl durumdaki hattı vatandaşların ulaşım taleplerine yanıt vermek için geçtiğimiz günlerde harekete geçti.

 
26 HAZİRAN’DA İHALE VAR

 

 

Eski Sirkeci-Kazlıçeşme hattını yenilemeye karar veren TCDD, 26 Haziran 2018 günü ihale düzenleyecek. Teknik şartnameye göre yenilenecek hattın istasyonlarının konumlarında bir dizi düzenleme yapıldı. Kazlıçeşme istasyonu, Marmaray hattının şu an Avrupa Yakası’ndaki son istasyonu haline geldiği için yeni istasyon güneye kaydırıldı. Yedikule istasyonu aynı yerinde kalırken Kocamustafapaşa İstasyonu 200 metre kadar doğuya kaydırılacak ve adı da “Samatya istasyonu” olarak değiştirilecek. Yenikapı İstasyonu Namık Kemal Caddesi üzerinde yeniden inşa edilecek. Kumkapı ve Cankurtaran istasyonları da eski banliyö hattındaki yerlerinde kalacak. Hattın son durağı yine Sirkeci Garı olacak. Eski banliyö hattını yenileme çalışmasının 350 gün sürmesi planlanıyor.

 

https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/topbasin-bir-projesi-daha-rafa-kalkti-2442993/