TOKİ’ye ceza yağdı

TOKİ’ye ceza yağdı
10 Eylül 2017 13:20

2009 yılından bu yana 21 289 bin dava kaybeden TOKİ 148 milyon TL tazminat ödedi.

 

 

TOKİ’nin ödediği tazminatlar TBMM’de gündem oldu. TOKİ’deki sorunları soru önergeleri ile TBMM gündemine taşıyan CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, kurumun ciddi bir denetime ihtiyaç duyduğunu söyledi.

 
GÜRER, TOKİ’DEKİ İDDİALARI GÜNDEME TAŞIDI

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle yönelttiği yazılı soru önergesinde TOKİ tarafından yapılan ihale ve işlemlerdeki iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Konutların kalitelerinin düşük olduğu geç teslimler nedeniyle 2014 yılının Aralık ayına kadar açılan 24 bin 175 davadan 21 bin 289’unu kaybettiği ve bu davalarda vatandaşa 130,1 milyon TL tazminat ödendiği iddialarına açıklık getirilmesini isteyen Gürer, soru önergesinde, “Bu kadar tazminat ödemeye mahkûm edilen TOKİ’de açılmış soruşturma veya iç denetim var mıdır? Yok, ise buna sebebiyet verenler ve sorumlular hakkında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz? TOKİ gibi istisnai yetkilere sahip bir kurumda inşaat kalitesi düşüklüğü ve geç teslim edilmelerin sebepleri nelerdir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

 

 

6 YILDA 130 MİLYON TL TAZMİNAT

 

 

CHP Niğde Milletvekili Gürer’in soru önergesini Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKÎ) açılan davalar için 6 yılda (2009-2014) 130.479.519,35 TL tutarında tazminat ödendiğini belirterek, “TOKİ’ye yüklenici kusuru sebebiyle açılan davalar yükleniciye ihbar edilmekte ve davanın neticesine göre İdare aleyhine hüküm kurulması halinde rücu davaları açılmaktadır” dedi.

 
TOKİ DE YÜKLENİCİ FİRMAYA DAVA AÇIYOR

 

 

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, “4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun “Yapım işlerinde yüklenicilerin ve alt yüklenicilerin sorumluluğu” başlıklı 30 uncu maddesinde yer alan “Yapım işlerinde yüklenici ve alt yükleniciler, yapının fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapılmaması, hileli malzeme kullanılması ve benzeri nedenlerle ortaya çıkan zarar ve ziyandan, yapının tamamı için işe başlama tarihinden itibaren kesin kabul tarihine kadar sorumlu olacağı gibi, kesin kabul onay tarihinden itibaren de on beş yıl süreyle müteselsilen sorumludur. Bu zarar ve ziyan genel hükümlere göre yüklenici ve alt yüklenicilere ikmal ve tazmin ettirilir. ” hükmü çerçevesinde yasal süreler içerisinde rücu davaları açılmakta ve yüklenicinin İdare nezdinde bekleyen o işe ilişkin teminatı, hak ediş ve alacağı var ise Borçlar Kanunu ilgili hükümleri uyarınca takas ve mahsubu yapılmaktadır. Eğer TOKİ nezdinde o işe dair teminatı ya da takas ve mahsuba konu edilebilecek bir alacağı yok ise yüklenici aleyhine yasal süresi içerisinde rücu davası açılmaktadır” ifadesini kullandı.

 

 

BOZDAĞ’A GÖRE SORUN YOK AMA…

 

 

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, TOKİ tarafından inşaatlarda maksimum kalite ve emniyetin ön planda tutulduğunu, deprem riski göz önünde bulundurularak en uygun temel tipi ve taşıyıcı sistemlerinin belirlendiğini söyleyerek, “inşaatlarda TSE onaylı, genel kabul görmüş, çeşitli safhalarda denetimden geçirilmiş, mevzuata uygun inşaat malzemeleri kullanılmaktadır. TOKİ’nin bütün uygulamalarının denetimi, Kamu İhale Kanunu çerçevesinde müşavir firmalarca yapılmakta, ayrıca kendi bünyesinde istihdam ettiği personel vasıtasıyla da inşaatların denetimi düzenli olarak gerçekleştirilmektedir” şeklinde konuştu.

Geç teslimlerin sebeplerini de sıralayan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, “ yüklenicinin mali acze düşmesi veya iflas etmesi nedeniyle işin İdare tarafından feshedilmesi, bu işlemlerle ilgili açılan davaların sonuçlanma süreleri, ikmal ihalesi ve yeni yükleniciye işin verilmesi arasında geçen süreler olup yükleniciden kaynaklanmayan bürokratik iş ve işlemler, belediye başvurulan, plan iptali veya değişiklikleri, ilave imalat ve imalat değişiklikleri, yerel yönetimlerden kaynaklanan alt yapı sorunlan gibi sebeplerden dolayı TOKİ tarafından süre uzatımı verilmektedir. 2010 yılından itibaren alıcılarla akdedilen gayrimenkul satış sözleşmelerinde 30 ay olarak belirlenen teslim süreleri 2015 yılında 36 ay olarak belirlenmiştir. Alman tedbirler sonucunda geç teslim edilen proje ve konut sayısı minimum seviyeye indirilmiş böylece geç teslim nedeniyle İdare aleyhine açılan dava sayısı en aza inmiştir” dedi.

 

 

TOKİ ÇOK YÖNLÜ İNCELENMELİDİR

 

 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TOKİ ile ilgili tüm sorunları zaman zaman soru önergeleri vererek Meclis gündemine getirdiğini anımsattı. Önergelere verilen yanıtlarda tutarsızlık olduğuna işaret eden Gürer, TOKİ’nin çok yönlü incelenmesi ve ele alınması gereken bir kurum niteliğinde olduğunu kaydetti.

 
ZARAR ÇOK, SORUMLU YOK

 

 

TOKİ’deki sorunların belli olduğuna işaret eden Gürer, kurumsal yapı itibariyle yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulan TOKİ’de kurumun uğradığı zarar ve yanlış uygulamalardan kaynaklanan sorunların sorumlusunun olmamasının düşündürücü olduğunu belirtti.

 
REKLAMA BOL KESEDEN HARCAMA

 

 

Daha önce yönelttikleri bir soru önergesine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın verdiği yanıtta, TOKİ’nin reklam giderlerine son 5 yılda 9.5 milyon TL harcadığının ayrıca TOKİ aleyhine açılan davalardan 21 bin 289’unu kaybettiğinin belirlendiğini hatırlatan Gürer, “Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ 2009-2014 yılları arasında 6 yılda (2009-2014) 130.479.519,35 TL tutarında tazminat ödendiğini ifade ediyor” dedi.

 

 

HANİ SORUNLAR EN AZA İNDİRGENMİŞTİ?

 

 

Bekir Bozdağ’ın, 2015 yılından sonra sorunların en aza indirildiği yönündeki açıklamalarının bulunduğunu anımsatan Gürer, “Oysa son iki yıla ilişkin sorumuz üzerine daha önce Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin verdiği son bilgilere göre, 2015 yılında 2 bin 746 adet, 2016 yılında ise 2 bin 47 adet olmak üzere toplam 4 bin 793 dava açıldığı belirtiliyor. Canikli, geç teslim, kusurlu ve eksik işler nedeniyle 2015 yılında 10 milyon 497 bin 915 TL, 2016 yılında ise 8 milyon 137 bin 525 TL olmak üzere davacılara toplam 18 milyon 635 bin TL tazminat ödendiğini ifade etmişti. Son altı yıl içerisinde toplamda davacılara 148 Milyon 735 bin TL tazminat ödendiği de Başbakan Yardımcısı Canikli’nin verdiği bilgilerde ortaya çıktı. Demek ki Bakan Bozdağ ifade ettiği gibi sorun en aza indirgenmemiş sorunlar devam etmektedir” şeklinde konuştu.

 
BU PARALAR VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKIYOR

 

 

TOKİ’nin eksik ve kusurlu işlerinin yanı sıra gecikmeden kaynaklı ödediği paraların vatandaşın cebinden çıktığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu durumda TOKİ’nin yaptığı işlerde sorun olduğu görülmektedir. Konuyla ilgili ciddi bir denetim ihtiyaçtır. Sayıştay raporlarına kısmen yansıyan bilgiler ışığında dahi sorunların varlığı yanında denetlenmesi gerektiği de gözler önündedir. Anlaşmalar, uygulamalar, gecikmeler, kısacası sorunlu bir TOKİ vardır. TOKİ’nin kapsamlı incelenmesi şarttır” diye konuştu.