TOKİ’nin satışa çıkardığı ‘hizmet alanı’ niteliğindeki araziyi Karşıyaka Belediyesi aldı

TOKİ’nin satışa çıkardığı ‘hizmet alanı’ niteliğindeki araziyi Karşıyaka Belediyesi aldı
13 Aralık 2019 09:00

İzmir Karşıyaka’da, Hazine’ye ait olan ve yıllardır belediye hizmet alanı olarak kullanılan arsa TOKİ tarafından açık artırmayla satışa çıkarıldı. Gayrimenkul değerlerinin yüksek olduğu Mavişehir Mahallesi’ndeki 8,5 dönümlük arsanın halkın elinden alınıp rantiyeye verilmek istenmesine Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay karşı çıktı. Tugay, planlarda ‘belediye hizmet alanı’ olan arsanın İstanbul’daki müzayedesine katıldı. Müzayede sonucunda satışa çıkarılan Mavişehir’deki 8,5 dönümlük arsayı Karşıyaka Belediyesi 21 milyon 400 bin TL bedelle satın aldı.

 

 
Sözcü’den Gökmen Ulu’nun haberine göre Karşıyaka Mavişehir’de bulunan ve planlarda belediye hizmet alanı, açık spor alanı ve rekreasyon alanı olarak belirlenen üç arsa, TOKİ tarafından İstanbul’da düzenlenen müzayedede satışa çıkarıldı. Devlet – TOKİ mülkiyetinde olan bu arsaların, kamu dışındaki özel kuruluş veya şahıslara satılmaması adına;

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin ve Emlak İstimlak Daire Başkanı Haluk Karabulut İstanbul’da yapılan müzayedeye katıldı. Üç arsaya da alıcı çıkmazken, müzayede sonunda planlarda ‘belediye hizmet alanı’ olarak görülen arsayı 21 milyon 400 bin TL bedelle Karşıyaka Belediyesi aldı.
Kamu yararına kullanılacak

Karşıyaka halkının kullanması amacıyla kamunun elinde olması gereken mülklere sahip çıkmak ve satışa konu arsaların kamu yararına kullanılmasını sağlamak için mücadele ettiklerini vurgulayan Tugay “Kamu adına üzerimize düşeni yapmak ve halkımızın hakkını korumak için Büyükşehir Belediyemizin temsilcileri ile İstanbul’da düzenlenen müzayedeye katıldık.

Müzayede sonuna kadar bekledik ve ‘belediye hizmet alanı’ olan 8,5 dönümlük arsayı, vadeli olarak ödenecek şekilde 21 milyon 400 bin liraya almış olduk. Kamuya çok önemli bir alan kazandırdık. Yola cepheli bu arsayı Karşıyaka halkı adına en iyi şekilde değerlendireceğiz” dedi.

 
“Büyükşehirle birlikte mücadele ettik”

 

 

Karşıyaka Belediyesi’nin satın aldığı arsa gibi, teklif verilmeyen diğer iki alanı da halka kazandırmak istediklerini vurgulayan Tugay, şöyle devam etti: “Ayrıca aynı planlarda açık spor alanı ile rekreasyon alanı olarak geçen diğer iki arsanın da özel kişi ve kurumlar tarafından alınmasına İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte mücadele etmek için müzayedeye katıldık.

Ancak herhangi bir talip çıkmayınca biz de teklif vermedik. Önümüzdeki süreçte TOKİ ile bu iki alan için de pazarlığa oturacağız. Karşıyaka halkının müşterek kullanımında olması gereken bu arsaların özel mülkiyete geçmesi halinde ileride plan değişiklikleri yolu ile ticari – özel kullanıma konu edilmesi ve dönüştürülmesinden endişe duyuyoruz, mücadelemiz bunun içindir.

Arsaların satılacağını duyduğu andan itibaren yanımızda olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e, Genel Sekreterimiz Buğra Gökçe’ye, İstanbul’da bizimle olan Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin’e ve Emlak İstimlak Daire Başkanı Haluk Karabulut’a teşekkür ediyoruz.”