‘TOFAŞ’ta üretim başladı’ iddiası

‘TOFAŞ’ta üretim başladı’ iddiası
22 Mayıs 2015 11:11

Otomotiv sektörünün devlerinden Tofaş fabrikasında geçen hafta cuma günü başlayan işçi eylemi sürerken, bugün saat 07.00 vardiyasında bir kısmı taşeron olan bir grup işçi işbaşı yapmak üzere fabrikaya girdi. Ancak işçilerin önemli bir bölümü eylemi sürdürüyor.

 

 

Bursa’da bir haftayı aşkın süredir devam eden otomotiv işçileri eyleminde hareketli saatler yaşanıyor. Eylemdeki fabrikalardan TOFAŞ’ta bu sabah bir grup işçi, işbaşı yapmak üzere içeri girdi. Ancak fabrika önünde bekleyişini sürdüren eylemci işçiler, içeriye girenlerin taşeron ve bir miktar eski işçi olduğunu söyleyerek talepleri karşılanıncaya kadır iş bırakma eylemini sürdüreceklerini söylediler.

 

 

İşçilerin eylemleri devam ederken, Tofaş İnsan Kaynakları, dün gece cep telefonlarına gönderdiği SMS aracılığı ile işçilere sabah vardiyasına başlama çağrısı yaptı. Servis araçları her zamanki güzergahlarda bulunan bazı işçileri alarak, polisin geniş güvenlik önlemi aldığı fabrika önüne getirdi. Otobüsler gelirken kapı önünde eylem yapan işçiler, vardiyaya girenleri yuhaladı. Polis fabrika içinde bekleyen işçilerin önüne bariyer çekerek, içeri girecek işçilerin girişini sağladı.

 

 

TOFAŞ, fabrikasında bu sabah yeniden üretime başlandığı şirket tarafından KAP’a bildirildi. Ajansların geçtiği haberlerde de 1.700 civarında işçinin işbaşı yaptığı belirtildi.

 

 

Ancak fabrika önünde bekleyen işçiler durumun böyle olmadığını eylemdeki işçilerin greve devam ettiğini, fakat emekli işçiler ve taşeron işçilerden oluşan 150-200 kişilik bir grubun sabah 6.45’te içeriye alındığını belirtiyorlar.

 

 

Ayrıca işçiler, içeriye girenlerin üretim yapamadıklarını öne sürüyor: “90 kişilik atölyede 4 kişi oturuyor. Bin 700 kişi içerde olsa 10 arabayı çekip oturmazlardı içerde.”

 

 

Fabrika önünde polisin de önceki günlere göre daha yoğun önlem aldığı görülüyor.

 

 

RENAULT’DA EYLEM DEVAM EDİYOR

 

 

Öte yandan Renault fabrikasında da eylem devam ediyor. Oyak Renault Fabrikası yetkilileri ile işçilerin seçtiği sözcüler ve her iki tarafın avukatları arasında yapılan toplantılardan henüz sonuç alınamadı. İşçiler sorun çözülene kadar eyleme devam kararı aldılar.

 

 

Oyak Renault Fabrikası yetkilileri ile işçilerin seçtiği sözcüler ve her iki tarafın avukatları arasında dün yapılan toplantıdan sonuç alınamadı. Ardından işçiler sorun çözülene kadar eyleme devam kararı aldılar. Renault işçileri adına açıklama yapan sözcülerden Ekrem Salım, görüşmenin olumsuz sonuçlandığını belirterek, çalışanların belirlediği ücretin baz alınıp prim adı altında kendilerine ödenmesini istediklerini söyledi. Salım şunları söyledi:

 

 

“Biz protokol istedik onlar taahhütnameye çevirdi. Beş gündür süren bu eylemde sürekli aynı şeyi yapıyorlar. Protokol olarak sunduğumuz evrakı taahhütnameye çevirip aynı şekilde geri dönüş yapıyorlar. Yani bunlar bu işin çözülmesinden değil, çözümsüzlükten yana. Biz onlara sürekli çözüm üreterek yaklaştık. Ama onlar bizim çözümlerimize, çözümsüzlükle yaklaştılar. Bundan sonraki süreçte kendileri oturup bir karar verecekler. Ya MESS ile yola devam diyecekler ya da MESS’ten ayrılıp tekrar bizim varlığımızı kabul edecekler.”

 

 

Kaynak: Radikal/ Barış Avşar