TL değer kaybında dünya lideri!

TL değer kaybında dünya lideri!
17 Mart 2018 18:50

Türk Lirası, dünyada ABD Doları karşısında en çok değer kaybeden para birimi olurken erime dün de sürdü. Uzmanlar, geleceğe ilişkin karamsar.

 

 

Emre Deveci / Cumhuriyet

 

 

Türk Lirası, mart ayında gelişmekte olan ülke para birimleri arasında ABD Doları karşısında en çok değer yitiren para birimi oldu. Martın ilk 16 gününde TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 2.91’i buldu. Dolar karşısındaki değer kaybı dün de sürdü ve Dolar/TL kuru 3.9244’ü gördü.

Martta Macar Forinti, ABD doları karşısında yüzde 1.71 oranında değer kazanarak gelişmekte olan ülkeler arasında ilk sırayı alırken Güney Koren Wonu, yüzde 1.58’lik değer artışı ile bu alanda ikinci sırada yer aldı. Bulgar Levası ve Çek Korunası da değer kazanan diğer para birimleri oldu. TL dışında en çok değer yitiren para birimleri ise sırasıyla Şili Pezosu, Rus Rublesi ve Brezilya Reali oldu.

 

 

Beklentiler olumsuz

 

 

Uzmanlara göre, Türkiye ekonomisindeki makro göstergelerdeki bozulmanın kalıcılık göstermesi ve jeopolitik riskler, TL varlıkları baskı altında bırakıyor ve zayıf performansın değişeceğine dair bir işaret bulunmuyor.

Enflasyon ve cari açık gibi büyük iç sorunlar nedeniyle kırılganlığın arttığı TL, dışarıdan gelen olumsuzluklar karşısında daha negatif tepki veriyor. Uzmanlar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) üçün üzerinde faiz artışına gideceğine ilişkin endişeler ve ticaret savaşlarının en büyük dış riskler olarak izlenebileceğini belirtiyor.

 

 

HSBC Portföy Yönetimi’nden İbrahim Aksoy, dün sabah yolladığı notta “Bireyler düşük seviyelerden aldıkları dövizi satarak bu yükselişi sınırlayabilecek olsa da yabancı yatırımcıların zarardaki carry trade pozisyonlarını kapatması kurun önümüzdeki haftalarda 4 seviyesini denemesi riskini barındırıyor. Kurda bugünlerde görülen yükselişin sürmesi carry trade’lerin zararını daha da artırarak stop-loss emirlerini tetikleyebilir” değerlendirmesini yaptı.

Rabobank gelişen piyasalar stratejisti Piotr Matys, salı günkü raporunda orta vadeli Dolar/TL tahminlerinin 4.20 olduğunu belirtmişti.