Tiyatroda isyan!

Tiyatroda isyan!
22 Nisan 2014 19:00

Ali Poyrazoğlu, Behzat Uygur, Nilgün Belgün, Levent Özdilek, Zafer Diper ve Kemal Kocatürk’ün de aralarında bulunduğu bazı özel tiyatro sahipleri, düzenledikleri ortak basın toplantısıyla, Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’ne katılmayacaklarını açıkladı.

 

Toplantıya katılan Ali Poyrazoğlu, jüri üyelerinin oyunlarını izlemediklerini ve yetersiz olduklarını öne sürerek, “Bu yıl kirletildiği ve değersizleştirildiği için Afife Tiyatro Ödülleri verilmemelidir” diye konuştu.

 

“ÖDÜL PEŞİNDE KOŞMUYORUZ”

 

Cihangir’deki Bo Sahnesi’nde düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Ali Poyrazoğlu, açıklamayı, “Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Nilgün Belgün Tiyatrosu, Kemal Kocatürk Tiyatrosu, Süheyl-Behzat Uygur Tiyatrosu, Levent Özdilek Tiyatrosu, Müjdat Gezen Tiyatrosu, Metin Zakoğlu Tiyatrosu, Zafer Diper Tiyatrosu ve Kartal Sanat Tiyatrosu” adına yaptıklarını söyledi.

 

Poyrazoğlu, Afife Tiyatro Ödülleri jüri üyelerinin tiyatro oyunlarını yeterince izlemediklerini ve yetersiz olduklarını öne sürerek, “Bu yıl kirletildiği ve değersizleştirildiği için Afife Tiyatro Ödülleri verilmemelidir” dedi.

 

Poyrazoğlu, şöyle konuştu:

 

“Tüzük, başka tiyatrolarda görev alanlar, kendi dallarında aday olamaz, aday gösterilemez diyor. Ancak buna rağmen aday gösterilenler var. Ödülü alacak olan arkadaşların ödülleri de şaibeli hale getirildi. Taraf tutulduğu ve baskı grubu oluşturulduğu ortaya çıktı. Ahbap-çavuş jürisi kurularak kendilerine yontuluyor. Geçmişte 4 kez bu ödülü aldım. Bizler ödül peşinde koşan insanlar değiliz.”

 

KOMEDİ DALININ KALDIRILMASINA TEPKİ

 

Ali Poyrazoğlu, bu yıl 18’incisi düzenlenecek olan Afife Tiyatro Ödülleri’nden “Komedi” dalının çıkarılmasına da tepki gösterdi. Poyrazoğlu, “Hangi cüretle komedi dalını çıkarıyorsunuz? Geleneksel Türk Tiyatrosu’nu ve eski ustalarımızı ne yapacağız? Orta oyunu, Karagöz-Hacivat’tan yola çıkarak, Aziz Nesin, Haldun Taner, Turgut Özakman gibi ustalarımızı ne yapacağız? Böyle bir densizlik yapılabilir mi? Komedi dalını kaldırmak, edepsizlikten başka bir şey değildir” diye konuştu.

 

Nilgün Belgün de, Afife Tiyatro Ödülleri’ne inanmadığını söyleyerek, “Ben 40 yıldır tiyatroya hizmet veriyorum. O kadar çok ödül aldım ki. Ancak dert, ödül almak değil. Dert, yapılan yanlışlıkların düzeltilmesidir. Büyük yanlışlıklar yapıldığına, haksızlıklar yapıldığına inanıyorum” dedi.

 

Behzat Uygur da, ödüllerden komedi dalının çıkarılmasına tepki gösterdi. Afife Tiyatro Ödülleri’ni artık ciddiye almadıklarını belirten Uygur, “Bundan sonra verilecek hiçbir ödül umurumuzda değildir. Tiyatro sadece dram değildir. Komedi dalını kaldırarak, bizim ustalarımıza da hakaret etmiş oldular. İşte Nejat Uygur, Gazanfer Özcan, Erol Günaydın, İsmail Dümbüllü’ye kadar, daha nicelerine kadar gider” ifadesini kullandı.