THY’de maaş krizi çözülemedi: Taksiciliğe başlayan pilot ve kabin memuru var

THY’de maaş krizi çözülemedi: Taksiciliğe başlayan pilot ve kabin memuru var
7 Ağustos 2020 08:15

THY yönetimi, 5 aydır maaş ve çalışma koşullarını netleştiremedi. İştiraklerle birlikte 65 bin kişiyi bulan THY çalışanları bu ay ne kadar maaş alacağını, yarın başına ne geleceğini bilmiyor. Bu süreçte evini, arabasını satan, baba evine dönen çok sayıda personel var. Hatta taksiciliğe başlayan pilot ve kadın kabin memuru dahi olduğu belirtiliyor.

 

 

Türk Hava Yolları’nda pilotundan, kabin ekibine, yer hizmetlerinden teknik personele kadar iştiraklerle birlikte yaklaşık 65 bin personel, pandemi nedeniyle ciddi oranda düşen maaşları nedeniyle zor günler geçiriyor.

Dünyada birçok önemli havayolu şirketi pandemi döneminde personel politikasını belirledi. Son olarak British Airways, sendikayla maaşlardan yüzde 8 indirim konusunda anlaştı. Ancak geçtiğimiz ay Eurocontrol verilerine göre Avrupa’da en çok uçuş yapan THY’de durum hala belirsizliğini koruyor.

THY yönetimi, Lufthansa ile ortak olduğu ve ağırlıklı olarak Almanların yönetimindeki SunExpress Havayolu’nda çalışanlara ne kadar maaş vereceğini çok kısa sürede tespit etti. Ancak 65 bin personelin maaş ve çalışma koşullarıyla ilgili durumu 5 aydır netleştiremedi.

 

 

Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre yetkili sendika Hava-İş’le nisan ayında başlayan görüşmeler bir türlü sonuçlandırılamadı. En son bayramdan iki gün önce THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve Hava-İş Başkanı Ali Kemal Tatlıbal gece yarısı bir araya geldi.

THY, maaşlarda kokpit için yüzde 50, kabin personeli için yüzde 35, yer personeli için ise yüzde 30 kesinti teklif etti. Hava-İş toplu iş sözleşmesi (TİS) maddelerinin uygulanmasını istedi. Anlaşma sağlandığı duyuruldu ama ertesi gün yine olmadığı açıklandı. THY Yönetimi, “Sendika, 2021 yılında normale dönme garantisi istedi, biz bu garantiyi veremeyiz” diyerek kendini savundu.