‘TFF’den alt liglere koronavirüs darbesi!’

‘TFF’den alt liglere koronavirüs darbesi!’
10 Temmuz 2020 11:39

Bilimi Kurulu’nun uyarısına rağmen Süper Lig ve 1. Lig maçlarını zamansız oynatan TFF’nin, alt liglerde ise koronavirüs bahanesiyle sezonu erken kapatarak büyük bir çelişkiye imza atması, Meclis gündemine taşındı. CHP’li Mahmut Tanal, Düzcespor’a yapılan haksızlığı sordu.

 

 

Süper Lig ve 1. Lig’de müsabakaları kaldığı yerden devam ettiren Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF), alt liglerde ise koronavirüs salgını gerekçesiyle sezonu erken kapatmasına tepki yağıyor.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, TFF’nin oynanmamış maçlara rağmen 2. Lig ve 3. Lig’de birinci takımların şampiyon ilan edileceği, 2.,3.,4. ve 5. takımların ise play-off oynayacağı yönündeki kararından en çok olumsuz etkilenen Düzcespor’un durumunu Meclis gündemine taşıdı.

 

 

ŞAMPİYON OLACAKKEN LİGİ 6. SIRADA TAMAMLANMIŞ SAYILACAK

 

 

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Tanal, 3. Lig 1. Grup’ta 5. takımın bir puan farkla gerisinde 6. sırada bulunan ve play-off dışında kalan Düzcespor’un hakkının yenildiğine dikkat çekti.

Tanal önerge metninde, TFF 3. Lig 6. sırada yer alan, henüz oynanmamış 6 maç bulunan Düzcespor’un 1. sırada yer alan Serik Belediyespor’un sadece 9 puan gerisinde, 2. sırada yer alan Anagold 24Erzincanspor’un sadece 6 puan gerisinde ve 5. sırada yer alan Artvin Hopaspor’un yalnızca 1 puan gerisinde olduğunu hatırlattı.

Tanal, “Lig fikstürü uyarınca oynanması gereken ve iptal edilmiş olan 6 maçın oynanması halinde Düzcespor’un şampiyon olabilme ihtimali çok yüksek iken, alınan karar ile Düzcespor 6. sırada ligi bitirmiş olacak ve ciddi hak kayıplarına sebep olunacaktır” ifadelerini kullandı.

 

 

SÜPER LİG DEVAM EDERKEN ALT LİGLERDE SEZON ERKEN KAPATILDI

 

 

Önerge metninde Tanal, başarılı sporcuları barındıran Düzcespor’un mağdur edilmesinin Anayasa’ya, hukuka ve hakkaniyete aykırılık teşkil ettiğinin altını çizdi.

CHP’li vekil Mahmut Tanal, Süper Lig maçlarının devam etmesine rağmen başta TFF 3. Lig olmak üzere diğer lig maçlarının hangi gerekçe ile devam ettirilmediğini sordu.

Tanal, “Süper Lig maçları kaldığı yerden devam ederken, koronavirüs salgını gerekçesiyle TFF 3. Lig ve diğer liglerde sezonun erken kapatılması, maçların oynatılmaması çelişki değil midir? Bu durum Anayasamızda vurgulanan eşitlik ilkesine aykırı değil midir?” sorusunu yöneltti.

CHP’li vekil, TFF 3. Lig’de 2’nci, 3’üncü, 4’üncü ve 5’inci takımların play-off maçları oynamasına karar verilirken, sırasıyla 2’nci takımdan 6, 3’üncü takımdan 4, 4’üncü takımdan 3, 5’inci takımdan bir puan geride olan Düzcespor’un hangi nedenle play-off maçlarına katılmaması yönünde karar aldığını sordu.

 

 

ANAYASA’NIN 59. MADDESİNİ HATIRLATTI

 

 

Tanal, devamında şu soruları yöneltti: “Oyunun kuralının değiştirilmesi, sahada kazanan takımların masada hak kaybına uğratılması, Anayasamızın ‘Sporun Geliştirilmesi’ başlıklı 59. maddesine, yasalara, yönetmeliklere, teamüllere, sporun temel ilkelerine aykırı değil midir? Anayasamızın 59. maddesinde ‘Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder. Devlet başarılı sporcuyu korur’ hükmü yer aldığı dikkate alındığında, TFF’nin tartışmalı kararıyla başarılı sporcuların mücadele azmi azaltılmış olmuyor mu? Bu karar sporu ve sporcuyu geliştirmeyi engelleyici sonuçlar doğurmaz mı? TFF’nin ilgili kararı ile hak kaybına uğrayan futbol takımları ile ilgili bir çalışma bulunmakta mıdır? Söz konusu futbol kulüplerinin hak kayının önüne geçilmesi amacıyla gerekli adımlar atılacak mıdır? TFF’nin kararını geri alması sağlanacak mıdır?”