Teravih namazı ve şifal-ı armağanları

Teravih namazı ve şifal-ı armağanları
18 Haziran 2015 13:08

Ey Yüce Türk İslam alemi! Sohbetimiz, ayların sultanı terbiye ayı Ramazan-ı şerif ve Teravih namazı hakkındadır.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Ramazan Ayı’nın çok bereketli bir ay olduğunu, Yüce Türk İslam aleminin malumudur. Teravih namazı Ramazan ayına mahsus bir sünnettir. Kadın erkek kendisine namaz farz olan sadakat ve samimiyetle Müslümanım diyen ve riyakar olmayan her Müslümanın Teravih namazı kılmaları sünnettir. Cemaatle kılması kifayedir. Yani namaz kılma şartlarına haiz olan bu namazı tek başına da, cemaatle de kılabilir. Cemaatle kıldığı takdirde, bir sünnet daha işlemiş olduğu için sevabı iki kata çıkar.

 

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) Ramazan dışında gece namazlarını tek başına kıldığı halde, Teravih namazını cemaatle kılmıştır. İster namaz vakitlerindeki sünnetler olsun, ister Allah rızası için kılınan nafile namazlar olsun, cemaatsiz kılmak sevap olduğu halde Teravih namazı, bunlar içinde bir istisna, bir özel durum teşkil etmektedir. O da bu namazın cemaatle kılınmasındaki önemini gösterir.

 

Teravih namazı, orucun değil, Ramazanın sünnetidir. Hastalıkları münasebetiyle oruç tutamayanların da Teravih namazı kılmaları lazımdır. Örneğin bir Müslüman meşru mazeratları ve hastalık sebebiyle oruç tutamayabilir, fakat bu onun Teravih namazı kılmasına engel değildir. Orucunu tutamayan bir Müslümanın, vakit namazlarını ve Teravih namazını eda ederek, eksikliklerini telafi etmenin gönül rahatlığını kazanmış olur.

 

Ramazan gündüzleri oruç, geceleri de camilerimizi doldurup taşıran Teravih sünnetiyle nurlanan feyizli ve bereketli bir aydır.
Teravih namazı, nafile bir namazdır. Nafile namazı olarak, yalnız Teravih namazı cemaatle kılınır. Teravih namazı vaktinde kılınmamışsa, sonradan kaza olmaz. Yatsı namazının farzında cemaati terk edenler, Teravih namazını cemaatle kılamazlar. Çünkü Teravih yatsıya tabidir.

 

Teravih namazında imam çok Kur’an okumalıdır. Fakat uzayan kıraat cemaati sabırsızlaştıracaksa, bundan vazgeçip, namazı hafifletmek gerekir. Çünkü cemaatin çoğalması, kıraatın uzamasından daha önemlidir.

 

BİR DOKTOR TERAVİH NAMAZINI ANLATIYOR

 

Balıkpapan da ikamet eden, Hindistan asıllı Hindu dinine mensup, Bir Doktorun teşhis ve tepitlerinde Teravih namazının önemi: Balıkpapanda ki, Uygur Türk’ü soydaşlarımızın tercümanlık aracılığıyla, Ushas Jeanette Abhay isimli Doktor, Teravih namazının önemini bakın nasıl anlatıyor? Siz Müslümanlar, çok ama çok şanslı bir toplumsunuz. Gün boyu oruç tutup iftarda tıkabasa karnınızı doyuruyorsunuz, 1-1,5 saat sonra 33 rekat (yatsı-Teravih) namaz kılıp yediklerinizin kolay hazmolunmasını hem de akla hayale gelmeyecek şekilde egzersiz yapıyorsunuz. Bir dahiliye uzmanı olarak şunu tespit ettim: Yılın on iki ayında beş vakit namaz ve sene de bir Teravih namazı kılanların, kılmayanlara göre ilaç kullanmaları daha az olup daha çok sağlıklıdır. Namaz, hem dahili hem de harici hastalıkların iyileşmesinde, psikolojik ve fiziki etkinliği vardır. Doktor Hindistan da, çocukluk, öğrencilik ve hem de Balıkpapan da ki çevresinin Müslüman olması ve Müslümanların İslamiyetin, teorik ve fiziki faaliyetlerinden etkilenerek, 1999 yılında Kelime-i şahadet getirip Müslüman oldu ve Ömer Tuğrul ismini aldı. Ömer ismini, Hz. Ömerden, Tuğrul ismini de, çevresindeki Türklerin isimlerine özenerek tercih etmiş.

 

Borneo adası-Balıkpapan şehrinden, bir çorba tarifi

 

Malzeme 6-8 kişilik: 1- 300 gram patates. 2- 300 gram domates. 3- Bir havuç. 4- 100 gram taze veya bir tatlı kaşığı toz Zencefil. .5- 3 adet sivri bir adet dolmalık biber. 6- Bir yemek kaşığı acı veya tatlı biber salçası. 7- 80 gram beyaz peynir. 8- Birer yemek kaşığı Zeytinyağı-Tereyağı. 9- Yeterince su, veya tavuk suyunu da tercih edebilirsiniz. Bir çay kaşığı Karabiber ve bir tatlı kaşığı kekik.

 

Hazırlanışı: Patatesler haşlanıp soyulur, Domatesin ince kabuğunu ayrılır, Taze Zencefil soyulup kesme şeker büyüklüğünde doğranır, Biberler ve havuç yıkanıp doğranır, Peynir de dahil olmak üzere, malzemelerin hepsini mutfak robotunda veya bleder de yeterince su ilave edip çırpıp, çorba kıvamına geldiği zaman, tencereye boşaltıp, kabarmaya başlatınca tereyağı ve Zeytinyağını beraber ilave edip 10 dakika daha kaynadıktan sonra servis yapın. Bu doğal çorbadan vazgeçemeyeceksiniz. AFİYET OLSUN

NOT: Çorba kabarmaya başlayınca, ateşi en kısık konuma getirin.

 

Cenab-ı Allah tuttuğunuz orucu, yaptığınız ibadet ve duaları kabul etsin.

 

Vatan şehitlerini ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara acil şifalar dileriz.

 

HADİS-İ ŞERİF

 

Ceza ölçülerini Müslümanların üzerinde mümkün olduğu kadar uzak tutunuz. Bir Müslüman sanık üzerinde suçsuzluk delilleri bulunur bulunmaz hemen onu serbest bırakınız ve biliniz ki, emir selahiyetinde onların af yoluyla hayata düşmesi, ceza yoluyla hataya düşmesinden çok daha hafiftir.

 

KAYNAKLAR

 

Özdoyuran camii. Hacı Mustafa tombalak.
Balıkpapan da ikamet eden Uygur Türk’ü, dinadamı Kerem Hüsrev Faruki.
Numan Aladağ’ın 1984-2015 yılları arası yurtdışı gezi ve kaynak kişillerle sohbet notları.

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun