Teravih namazı ve sağlığımız

Teravih namazı ve sağlığımız
27 Haziran 2014 10:27

Muhterem okuyucularımız! Sohbetimizin konusu, Teravih namazı ve sağlığımız hakkında olacaktır.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Cenab-ı Allah nasip ederse, 27 Haziran Cuma (Bugün) günü Teravih namazını kılacağız: Cümle Ümmeti Muhammedin, şimdiden kılacağı Teravih namazının, huzur ve sağlık içerisinde eda etmeyi nasip etsin.

 

Ramazan-ı şerifiniz ve cumanız mübarek olsun. Allah yaptığınız tüm ibadet ve duaları kabul etsin.

 

TERAVİH NAMAZI:

 

Teravih namazı, Hz. Ömer devrinde daimi olarak cemaatle kılınmaya başlanmıştır.

 

Cemaatle kılınan Teravih namazına şöyle niyet edilir: ”Niyet ettim Allah rızası için bu gecenin Teravih namazını kılmaya, uydum hazır olan imama.”

 

Teravih, Ramazan ayına mahsus bir sünnettir. Kadın erkek, kendisine namaz farz olan her Müslümanın Teravih namazını kılmaları sünnettir. Cemaatle kılınması ise, sünnet-i kifayedir. Teravih namazı, yalnız da, cemaatle de kılınabilir. Cemaatle kılındığı zaman, bir sünnet daha işlemiş olduğu için sevabı iki kata çıkar. Teravih namazını cemaatle kılmak, bu namazın önemini gösterir.

 

Teravih namazı, orucun değil, mübarek Ramazan mevsiminin sünnetidir. Mazeretları münasebetiyle oruç tutama imkanı olmayanların da teravih namazı kılmalarına mani değildir. Orucunu tutamayan bir insan, vakit ve Teravih namazını kılarak, eksikliğini telafi etmenin mutluluğunu gönül rahatlığıyla kazanmış olur.

 

Mübarek Ramazan mevsiminde, gündüzleri oruç ibadetiyle, geceleri ise Teravih sünnetiyle nurlanan feyizli, bereketli ve sağlıklı bir mevsimdir.

 

Teravih namazında imam çokça Kur’an okur. Eğer ki uzayan kıraat cemaate usandırıcı olacaksa, bundan vazgeçip, namazı hafifletmek gerekir. Çünkü cemaatin çoğalması, kıraatin uzamasından daha önem teşkil eder. vaktinde kılınmamış olan bir Teravih namazı sonradan kaza olunmaz.

 

Yıl 1997 Austuralia’nın Queensland Eyaleti’nin baş kenti Brisbane şehri: Brisbane de, ikamet eden bir dr. Ramazan mevsiminde Türk İslam cemiyetine ait caminin önünden her akşam geçince, cemaatin diğer günlerden farklı namaz kılındığını dikkati çekmiş; bir gün cami hocasına geldi ve bu ayda uzun sure namaz kılınmasının önemini anlatırsanız memnun olurum. Hoca, Teravih ile ilgili gerekli açıklamayı yaptı ve dört gün sonra geldi ve dedi, bu ibadeti yapan siz Müslümanlar olarak çok ama çok şanslı ve sağlıklı bir toplumsunuz. Çünkü, Teravih namazının yalnız bir ibadet değil, doğal ve ilaçsız bir tedavi yöntemi olduğuna, bir Doktor olarak teşhis ettim. Ne mutlu siz Müslümanlara ki, böyle bir ibadetiniz var. İsmi Dawn Woolcutt olan Doktor, başta sabah ezanı olmak üzere, Teravih namazı kendisini çok etkilemiş ve kelime-i şahadet getirip Müslüman oldu ve ismini değiştirip, Ömer Muhammed ismini aldı. Sadakat ve samimiyetle yapılan ibadetlerin sevap ve şifa etkinliğinin, değerini siz verin.

 

Numan Aladağ’dan, Ramazan mevsimi tatlısı tarifi:
Dünyanın en misafirperver milleti olan Türk halkı, hele hele Ramazan ayında ki, sofralar tatlısız olmaz. Baklava, kadayıf, tulumba tatlısı ve diğer hamur tatlılarının yerine hafif ve doğal tatlılarla tatlı ihtiyacımızı giderirsek, hastalıklarla tanışmamız olmaz. Hamur tatlılarına dikkat ediniz! Hazır dondurmalarda açıklanmayan ve KANSER hastalıklarına yakalanmaya sebep olan, GDO’lu tatlandırıcılara ve diğer katkı maddelerine de dikkat ediniz!

 

Malzeme 4 kişilik: Bir kilo salatalık (Hıyar), bir çay bardağı süzme bal.
Hazırlanışı: Salatalıklar, taze ve ilaçsız ise iyice yıkayıp soymadan, yuvarlak doğrayıp tatlı tabaklarına dizin üzerine balı dökerek servis yapın. Afiyet olsun.

 

NOT: Ballı salatalık tatlısı saatlerce bekletilmemelidir. Yemeğe ihtiyaç duyduğunuzda hazırlayıp servis yapınız. Fazla beklediği zaman besin değerlerini, vitamin ve mineralleri azalır. Ayrıca, salatalıkların besin değerlerini koruyabilmek için, mutlaka yuvarlak (Teker şeklinde) doğrayın.

 

NOT: Ramazan mevsiminin her günü, imkanı olanlar, ihtiyaç sahiplerine en az bir hurma değerinde sadaka vermeyi unutmamalıdırlar?

 

Mübarek Ramazan mevsiminin yüzüsuyu hürmetine, Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ve muhterem okuyucularımızın, hakkın rahmetine kavuşmuş yakınlarını da Rahmetle, Gazileri Minnetle Anar. Hastalara şifa-i Şerifler dileriz.
Allah’ın, Selamı, Bereketi, mutluluğu ve Rahmeti üzerinize Olsun.

 

Cenab-ı Allah, Yüce Türk İslam alemini, böyle mübarek günlerin yüzüsuyu hürmetine, birlik ve beraberliğini bozmasın. Ülkemizin bölünmez bütünlüğünü bozmaya çalışan, Riyakar Vatan hainlerine de fırsat vermesin ve Allah onları kahrı perişan etsin inşallah.

 

Kaynaklar:

 

1- Numan Aladağ’ın 1984-2014 yılları arası Asya ve Okyanusya ülkelerinde ki, kaynak kişilerle sohbet ve gezi notları:
2- Özdoyuran camii. Mustafa tombalak 1986 Tekirdağ

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun