Temizlik ve hijyen ürünleri

Temizlik ve hijyen ürünleri
1 Ekim 2018 17:06

Yazımızda hijyen ürünlerini 3 başlık altında inceleyeceğiz. İlk başlığımız mavi yara bantları ile ilgilidir.

 

 

Yara bantları dediğimiz ürünler her alanda her iş yerinde tercih edilmekte olan ürünlerin başında gelir. Özellikle mavi yara bandı her alana yönelik fabrikalarda tercih edilmesi gereken ürünlerden birisidir. Peki, mavi yara bandı dediğimiz şey nedir, içeriği nelerdir? Bu bantlar metal detektörlere karşı duyarlı olacak şekilde üretilmiştir. Metal detektörlere karşı bu denli duyarlı bir şekilde üretilen bu bantlar sayesinde gıda sektörü içerisinde paketleme bölümünde çalışan görevli kişilerin, paketlemekte oldukları ürün içine bu bantları düşürme olasılıkları böylece fazlasıyla azalacaktır. Hem görüntü itibari ile ilgi çekmesi, hem de içerisinde bulunan metal dolayısıyladetektörden geçtiği esnada uyarı almaları sağlanacaktır. Tamda bu noktada üretimi hatalı olan bütün ürünlerin önüne böylece geçilmiş olur. Ayrıca bu sayede de üretimin normale göre daha hızlı bir biçimde gerçekleşmesi sağlanmış olur.

Yara bantları yaralımıza ve kesiklerimize kullanabileceğimiz ilk yardım ürünlerinden birisidir. Yüksek potansiyel ile çalışmalar sürdürülen yerlerde de mavi yara bantlarına muhakkak ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle çok önemli bir noktaya değinmekte fayda var. Avrupa’dan ithal edilmekte olan bu yara bantları sayesinde, kullanan kişilerin yaralarının çok daha hızlı bir şekilde iyileşmede ilerleme göstermesi mümkün hale gelecektir. İçerisinde yer almakta olan malzeme yapısı sayesinde, kullanılmakta olan bölgenin nefes alabilmesi daha rahat olacaktır. Birazda mavi yara bandının ne için kullanıldığına bakalım. Bu ürün iş yerlerinde çok fazla tercih edilir demek yanlış olmaz.

Bir diğer yazı başlığımız ise önemi giderek artmakta olan hijyen paspaslarıdır. Günümüzde hijyen paspası, ıslak veya kuru olmak üzere iki çeşidi bulunmakta, herhangi bir işletmeye girişte ayak altlarımızda bulunabilecek zararlı mikroorganizmaların ölmesini sağlamak, işletmelerin içine taşınmaması için kullanılmaktadır. Zaten işletme girişlerinde ve tuvalet önlerinde bulundurma zorunluluğu vardır. Buna ek olarak kirli bölgelerden temiz ve hijyenikolan bölgelere geçilirken kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca hijyen paspasları asla paslanmaz. Fakat lastik, süngerli ve kuru bölgelerde yapışkan plakalar oluşabilmektedir.

Sadece ve sadece denetleme yapıldığında kullanılan, denetleme bittikten sonra ise bir kenara itilmiş olan paspasların keyfini kedicikler çıkarır. Üstüne birde güzel uyku çekerler. Maalesef ki böylesi üzücü ve insanı düşündürenbu gibi durumlar görmezden gelindiği sürece işletmelere dışarıdan her türlü kir ve mikroorganizmaların girişi engellenemez hale gelmektedir. Oysa işletmelerin hijyeni girişten başlar ve bu şekilde istikrarlı bir şekilde ilerlemelidir. Dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İşletmenin bulunduğu konuma göre paspas veya turnikelerin seçimine özen göstermek gerekir. Özellikle bu noktada boyutu çok önemlidir. Çok küçük paspaslar tercih edilirse, üzerinden personeller rahatlıkla paspasa basmadan atlayıp geçebilir. Bu yüzden en az 2 adım paspas değecek bir mesafede olması gerekir. Bu konuda üzülerek söylüyorum ki personeli bilinçlendirmemiz gerekebilir. Neden paspasa basılması gerektiği konusunda eğitimler verilmesi gerekir. Paspas ve turnikeden geçmekte olan personel sayısı da bizim için önem arz eden konulardan biridir. Belli kişi sayısından sonra kullanılan dezenfektan etkinliğini kaybediyor, Buna göre tespitler yapılmalıdır. Sonuca göre de değişim için talimatlar verilmelidir. İşte tamda bu noktada bizim için dezenfektan seçimi ve kontrolü oldukça önem kazanmaktadır.

Son olarak değineceğimiz başlığımız ise dezenfektan ürünleridir.Dezenfektan seçiminde neye dikkat edilmeli önce buna bakmamız gerekir. Bütün kurum ve kuruluşların öncelikli olarak Sağlık bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüklerinden bilgi alması şarttır. Buna ek olarak  sağlık bakanlığı onaylı pest kontrol firmaları yani ilaçlama  firmalar ile çalışması gerekir. Ayrıca belgeleri de istenmesi gerekir.


Dezenfektan önerilerine kısaca bakmamız gerekirse, şu şekilde söyleyebiliriz.El hijyenibizler için aslında en önemli konulardan birisidir. Temizlik yaptığımız zamanlarda normal temizlik malzemeleri kullanabiliriz. Riskli bölgelerde özellikle kapı kolu, uzaktan kumandalar, telefon, masa gibi hypoklorit yani çamaşır suyu solüsyonları kullanılması gerekir. CDC açılımı Amerika Enfeksiyon Hastalıkları Merkezi olan birime göre  ise de 1 ölçek çamaşır suyuna 9 ölçek su koymamız gerekiyor. Durulama yapmadan öncede bir süre  beklememiz gerekmektedir.