TEMA dava açtı Danıştay Karabiga’daki santrali iptal etti!

TEMA dava açtı Danıştay Karabiga’daki santrali iptal etti!
14 Nisan 2018 21:09

Çanakkale’de kurulması planlanan Ağan Kömürlü Termik Santrali için verilen olumlu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) kararı TEMA Vakfı’nın açtığı dava sonucu Danıştay tarafından iptal edildi. Santralın hava kirliliğini 1.5 kata kadar artırabileceği belirtilmişti.

 

 

Özlem Güvemli / Sözcü

 

 

TEMA Vakfı’nın Çanakkale Karabiga’daki Ağan Kömürlü Termik Santral projesine karşı açtığı davada Danıştay, ÇED raporunun hem hava modellemesi kısmını hazırlayan ekipte hem de dava açılmasının ardından mahkemece atanan bilirkişi heyetinde meteoroloji mühendisi bulunmaması nedeniyle ÇED olumlu kararı için iptal kararı aldı. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, yaptığı yazılı açıklamada “Danıştay’ın ÇED olumlu kararını iptal etmesi doğa ve halk sağlığı açısından önem taşıyor. Çünkü mevzuata göre ÇED olumlu kararı olmadan firma bu proje ile ilgili teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı alamaz ve proje için yatırıma başlanamaz. Danıştay’ın bu kararı ile bölgede yaşayan tüm canlılar termik santralin etkilerine maruz kalmamış olacak” dedi.
12 TERMİK SANTRAL PROJESİ VAR

 

 

Çanakkale’de işletmedeki dört santralin yanında inşaatı ve izin süreçleri devam eden 12 kömürlü termik santral projesi daha bulunduğuna dikkat çeken Ataç, “Bu 12 projeden biri olan Ağan termik santral projesini, ÇED raporundaki eksikler nedeniyle Çanakkale’deki yerel çevre ve meslek örgütleri ile birlikte yargıya taşıdık. Çok sayıda kirletici tesisin yer aldığı ve planlandığı bölge için kümülatif hava kirliliği modellemesi yapılması gerektiğini savunduk. Ayrıca ÇED raporunun dayandığı meteorolojik verilerle ilgili hatalar olduğunu belirttik. Danıştay itirazlarımıza hak verdi ve ÇED olumlu kararını iptal etti. Yaşanan bu gelişme doğa ve halk sağlığı için umut vericidir. Önümüzdeki dönemde iyi örneklerin artmasını dilerim” diye konuştu.
“HAVA KİRLİLİĞİ 1.5 KAT ARTACAK”

 

 

TEMA Vakfı’nın 2017 yılında yaptığı hava modellemesi çalışmasıyla kömürlü termik santral projelerinin Çanakkale ve Balıkesir’deki hava kirliliğini 1,5 kata kadar artırabileceğini, hatta İstanbul’daki hava kirliliğinin bile yüzde 20-25 oranında artacağı tespit edilmişti. Ağan termik santral projesi dışında Çanakkale’de diğer termik santral projelerinin izin süreçleri hala devam ediyor ve bölgenin toprağı, havası, suyu ve halk sağlığı hala tehdit altında bulunuyor.

 

 

https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/tema-dava-acti-danistay-karabigadaki-santrali-iptal-etti-2349778/