Tek kalemde 48 milyon!

Tek kalemde 48 milyon!
13 Ocak 2019 12:30

Termik santral kurma şartlı rödovans sözleşmesi dönemin genel müdürü tarafından mevzuata aykırı olarak değiştirildi. Buna göre AKSA Enerji’ye 48 milyon liralık jest yapıldı. Ancak Sayıştay paranın şirketten alınmasını istedi

 

 

Nurcan Gökdemir / Birgün

 

AKP iktidarının gözde şirketlerinden AKSA Holding’in rödovans bedeli hesaplamada esas alınan birimin “genel müdür inisiyatifiyle ve mevzuata aykırı olarak” ÜFE yerine Piyasa Takas Fiyatı (PTF) olması ile 48 milyon liralık eksik ödeme yapması sağlandı.

Sayıştay’ın denetim raporları kamu olanaklarının özel şirketler lehine kullanılması ile ilgili sayısız tespit içeriyor. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun 2017 yılı denetim raporunda da, “Termik santral kurma şartlı rödovans sözleşmelerinde yer alan hükümlere göre birim fiyatının yıllar itibarıyla güncellenmesinde Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) kullanılması gerekirken Piyasa Takas Fiyatı’na (PTF) geçilmesi sonucunda kurum gelirlerinin azaldığı” bildirildi.

TKİ’nin kömür sahalarını, termik santral kurmaları ve santrallarında üretecekleri elektriğe bağlı olarak rödovans bedeli ödemeleri şartıyla ihale ile şirketlere verdiği anımsatılan raporda, birim fiyatlarının yıllık olarak ÜFE esas alınarak belirleneceğinin sözleşmede hüküm altına alındığı bildirildi.
GENEL MÜDÜR YAPTI

 

Hesaplamaya esas olan birimin emekli olan eski Genel Müdür Mustafa Aktaş’ın kararıyla 15 Mart 2016 tarihinde TKİ İşletme Dairesi Başkanlığına gönderilen yazı ile değiştirildiği belirtildi.

Denetçiler, kurum yöneticilerini suçladığı raporda, işlemlerin “Verilen sermayeyi ve sağlanan diğer kaynakları verimlilik ve karlılık esaslarına göre kullanmak ve değerlendirmek hususunda gerekli gayret ve basireti göstermek sorumluluğu ve yükümlülüğü” ile hareket etmediklerini vurguladı.

Yarış başladıktan sonra yarışın kurallarının değiştirilmesinin yurttaşların, kurallara ve kurumlara olan güvenini azaltacağı gibi, sonradan yapılan değişikliğin ihaleye katılan diğer şirketler açısından da haksız rekabet sonucu doğurduğu bildirildi.
AKSA’YA YARADI

 

Sadece Bolu Göynük ilçesindeki kömür üretim sahasından kömür alacak olan Aksa Göynük Enerji Üretim A.Ş. ‘ye ait santralın 2015’ten bu yana üretim yaptığı da raporda belirtildi. Sayıştay denetçilerinin hesaplamalarına göre, birimin değişmesiyle 2016’dan bu yana şirket lehine 47 milyon 832 bin 322 TL eksik tahakkuk yapıldı.

Diğer projelere ilişkin daha önce imzalanan sözleşmelerin, fiyat artışının ÜFE ile yapılacağı belirtilen hükümlerinde değişikliğe gidildiğinin de yazışmalardan belirlendiği bildirildi.

Raporda, ÜFE yerine PTF’nin uygulanması sunucunda 270 MW kurulu güce sahip tek bir santraldan yaklaşık 2 yılda 3,9 Milyar KwH elektrik üretimi sonucunda 47.8 milyon TL eksik tahsilat yapıldığı vurgulandı. 30 yıl süreli diğer rödovans sözleşmeleriyle kurulu gücü 3140 MW ve 255,6 Milyar Kwh elektik üretmesi planlanan santrallar olduğu belirtilerek, kurumun uğrayacağı gelir kaybının boyutlarının büyüklüğüne dikkat çekildi.

 

https://www.birgun.net/haber-detay/tek-kalemde-48-milyon.html