TBMM Başkanlığı’ndan Hollanda’ya sert tepki

TBMM Başkanlığı’ndan Hollanda’ya sert tepki
23 Şubat 2018 18:00

TBMM Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Hollanda’nın 1915 kararının yok sayıldığı belirtilerek, bu kararın uluslararası hukukun işgali olduğu ifade edildi. Hollanda’da 1915 olaylarının “soykırım” olarak tanıyan bir önerge kabul edilmişti.

 

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığından yapılan açıklamada, “Hollanda Temsilciler Meclisinin 1915 yılında Osmanlı Devleti’nde yaşanan olaylar ile ilgili asılsız iddiaları esas alan haksız kararını Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kabul etmiyor, şiddetle kınıyor ve yok sayıyoruz” denildi.

 

 

TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı yazılı açıklama yayınlayarak, Hollanda’ya tepki gösterdi. Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

 

“Hollanda Temsilciler Meclisinin 1915 yılında Osmanlı Devleti’nde yaşanan olaylar ile ilgili asılsız iddiaları esas alan haksız kararını Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kabul etmiyor, şiddetle kınıyor ve yok sayıyoruz. Tarihi ve hukuki mesnetlerden yoksun, tek taraflı ve asılsız iddiaları esas alan bu karar, uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukuk açısından kara bir lekedir. Hollanda Temsilciler Meclisi bu kararıyla kendini uluslararası mahkemelerin yerine koymuş, gerçekleri yok sayıp aslı olmayan bir tarih yazmaya kalkışmıştır. Avrupa’nın merkezinde Srebrenitsa’da gözleri önünde yaşanan soykırıma göz yuman bir ülkenin, aramızdaki dostane ilişkilerle ve kendi hükümetlerinin beyanları ile çelişen bu kararının bölge ve dünya barışına hiçbir katkısı olmayacaktır. Tarihinde gittiği her yere medeniyet ve merhamet götüren ecdadımız, hiçbir zaman zulmün tarafı olmamıştır. Türkiye, binlerce belge ve bilginin bulunduğu arşivlerimizin tarihçiler ve araştırmacılar tarafından incelenebileceğini defalarca dünya kamuoyuna açıklamıştır. Türkiye’nin tutumu tarihi olgulara ve hukuki normlara dayanmaktadır. Asılsız soykırım iddialarını meşrulaştırmayı hedefleyen kararların, açıklamaların, yasaların ve benzeri tasarrufların; gerçeklerin ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu, tarafımızca asla kabul edilemeyeceğini ve teessüflerimizi dünya kamuoyuna bildiririz.”

 

 

İHA

 

NELER YAŞANMIŞTI?

 

Hollanda’da 1915 olaylarının “soykırım” olarak tanıyan bir önerge, parlamentonun alt kanadı Tweede Kamer’de yapılan oylamayla kabul edilmişti. Tüm büyük partilerin desteğini alan önerge, 3’e karşı 142 oyla parlamentonun alt kanadından geçmişti. Kabul edilen önerge, Hollanda parlamentosunun “Ermeni soykırımından bahsederken hiçbir belirsizliğe yer bırakmamasını” teklif ediyordu.

 

Söz konusu önergeyle ilgili açıklama yapan Hollanda Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag, hükümetin “Ermeni soykırımı sorununu” tartışmaya devam edeceğini ve bu konudaki “itidalli tutumunu sürdüreceğini” belirtmiş, Hollandalı bakan, “Kabine, bu konuda Tweede Kamer’in yolunu izlemeyecek” demişti.

 

Konuya ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında “Hollanda Temsilciler Meclisi’nin bugün 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan kararlar almasını şiddetle kınıyoruz” denildi.

 

Dışişleri Bakanlığ’nın internet sitesinden yapılan açıklamada şöyle denildi:

 

“Avrupa’nın ortasında Srebrenitsa’da acısı hala dinmemiş soykırıma gözyuman bir ülkenin meclisinin aldığı sözkonusu mesnetsiz kararların ne tarihte ne adalette yeri vardır. Dolayısıyla hiç bir hukuki bağlayıcılığı ve geçerliliği yoktur.”