TBB Başkanı Feyzioğlu: Bu bir tarihi uyarıdır

TBB Başkanı Feyzioğlu: Bu bir tarihi uyarıdır
3 Aralık 2016 14:30

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye’nin Avrupa Konseyi dışına atılması ile NATO’dan da dışlanabileceğini söyledi. Feyzioğlu, “Avrupa Konseyi’nden ayrıldıktan ve Avrupa Birliği ile ilişkileri bitirdikten sonra bir sonraki adım Şangay İşbirliği Örgütü ile silah ve silah sistemleri alımına girmek olur. Bu bir tarihi uyarıdır. Silah ve silah sistemleri alımını NATO dışından ülkelerle yaptığımız anda NATO Savunma Sistemi’nin dışına atılırız. Türkiye savunmasız kalır” dedi.

 

 

 

 
Manisa Barosu tarafından düzenlenen törenle, meslekte 40 ve 50 yılını dolduran avukatlara plaket verildi. Giritligil Otel’de düzenlenen programa Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan ve Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan da katıldı. Tören öncesi gündemle ilgili açıklamalarda bulunan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, 13 Mayıs 2014’te Soma’da yaşanan maden faciasında sorumluların ceza almaları için büyük çaba gösterdiklerini belirtip, aynı çabayı Adana Aladağ’daki yurt yangınında hayatını kaybeden öğrenciler ve ailelerine destek olarak da göstereceklerini söyledi. Feyzioğlu, “Evlatlarımız kimlere emanet, bunların sorgulanması lazım. Ortaöğrenimle öğrencileri, kimlerin yönettiği belli olmayan özel yurtlara teslim etmeyelim. Bunun için bir kampanya başlatalım. Aksi taktirde ne istismarı ne de beyin yıkamayı önleyebiliriz” dedi.

 

“AVRUPA STANDARTLARINDA YAŞAMAK İSTİYORUZ”

 

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkileri ve idam konusuna da değinen Feyzioğlu, “Hem kendi anayasamıza hem de uluslararası sözleşmelere göre idamı getiremeyiz. İdam yasaktır. ‘Şunun idam edilmesi ne güzel olur’ diye bakmak ayrı. Avrupa Konseyi çatısı altında idam yasak. Biz de Avrupa Konseyi’nin üyesiyiz. Israrla şunu anlatıyoruz; Avrupa Birliği ayrı Avrupa Konseyi ayrı. Biz Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesiyiz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içindeyiz. Vatandaşlarımız Türkiye’de yargı yolu tükendiğinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidiyor, hakkını alıyor. İdam getirilirse, Avrupa Konseyi üyeliğimiz askıya alınacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden çıkacağız. Vatandaşımız burada çare bulamadığında adalet için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidemeyecek. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin hayatımızı bireysel anlamda özgürleştiren kararları artık Türkiye’de mahkemeleri bağlamayacak. Alternatif Şangay İşbirliği Örgütü görülüyor. ‘Oradan çıkarız Şangay’a yöneliriz’ deniliyor. Şangay İşbirliği Örgütü’nde asgari ücret en kabadayısından Rusya’da 450 Türk lirası. Bu 25 Türk lirasına kadar düşebiliyor. Halkımızın tercihi nedir? 25 liraya kadar düşen asgari ücretle ve sınırsız çalışma saatleri ile köleleştirilmiş insanların diktatörlere hizmet ettiği bir ülkenin standartına düşmek mi yoksa Avrupa Birliği standartına yükselmek mi? Vatandaşlarımız Çin’e, Rusya’ya, Hindistan’a gitmek değil de Avrupa’ya gitmek istiyor. Çünkü standartlar yüksek. Ama bizler, vatanımızda Avrupa standartlarında yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

 

“TÜRKİYE SAVUNMASIZ KALIR”

 

Tarihi uyarıda bulunduğunu söyleyen Feyzioğlu, bir sonraki adımda Türkiye’nin NATO Savunma Sistemi’nin dışına atılabileceğini söyledi. Feyzioğlu, şöyle devam etti:

 

“Avrupa Konseyi’nde ayrıldıktan ve Avrupa Birliği ile ilişkileri bitirdikten sonra ekonomik anlamda yapmak zorunda bırakılacağımız bir sonraki adım Şangay İşbirliği Örgütü ile silah ve silah sistemleri alımına girmek olur. Bu bir tarihi uyarıdır. Silah ve silah sistemleri alımını NATO dışından ülkelerle yaptığımız anda NATO Savunma Sistemi’nin dışına atılırız. NATO savunma sistemi dışına atılmak demek Rusya’nın 500 yıldır Anadolu üzerinden sıcak denizlere inme politikasına karşı çaresiz kalmak demektir. Bu en hayati meseledir. Avrupa Konseyi’nden çıkarılmak, Avrupa Birliği’yle köprüleri atmak, Türkiye’nin ekonomik olarak ayakta kalabilmesi için Şangayla işbirliği yapmasını gerektirir. Bu işbirliğinin içinde kaçınılmaz olarak NATO vardır. Silah sistemleri vardır. Türkiye savunmasız kalır.”

 

Konuşmaların ardından meslekte 50’inci yılını dolduran avukat Ünal Harcanoğlu’na plaketini TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ve Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan verdi. Meslekte 40’ıncı yılını dolduran Tuncer Arslankeçecioğlu, Zerrin Fındıkoğlu, Şerafettin Kabakçıoğlu, Semih Altay, Cavit Korap, Mustafa Nuri Bayındır, Şükrü Ayhan, Sezai Ege’ye de plaketlerinin dağıtılmasıyla tören sona erdi.
Kaynak: Mehmed Hakkı ÖZBAYIR – Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)