Tavan fiyat 5 bin acenteye kepenk indirtir

Tavan fiyat 5 bin acenteye kepenk indirtir
21 Nisan 2017 10:11

Hazine Müsteşarlığı’nın zorunlu trafik sigorta poliçelerinde “tavan” fiyat uygulamasına başlaması sektörü isyan ettirdi. Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Kemal Gazioğlu, “Hükümetin yaptığı müdahale ile 16 bin sigorta acentesinden 5 bini, 3-5 ay içinde kapanır. Sektör 60 bin kişiyi istihdam ediyor. Yıl sonunda en az 20 bin çalışan işsiz kalır’’ dedi.

 

 

 

Kamil Elibol / Sözcü

 

 

Trafiğe kayıtlı 21.1 milyon araçtan 5.5 milyonunda zorunlu sigorta olmadığını kaydeden Gazioğlu, “5.5 milyon araç trafikte adeta bomba gibi dolaşıyor. Daha önce poliçeler yüksek deyip sigorta yaptırmamışlardı. Şimdi de sigorta şirketleri poliçe kesmeye yanaşmıyor” diye konuştu. Tavan fiyat dayatmasından sonra poliçelerde 9 taksit uygulamasının kaldırıldığını hatırlatan Gazioğlu şunları söyledi:

 

 

 

“Firmalar ‘bu fiyatlar çok düşük, bu haliyle ben zarar ederim’ deyip ipe un seriyor. Müdahaleden önce poliçe fiyatları 630 liraya gerilemişti. Şu an Ankara’da poliçeye 470 TL tavan fiyat getirildi. Acentelerin komisyonu iyice düştü. Sektör nasıl ayakta kalacak kimse düşünmüyor.”

 
SADECE SİGORTADA VAR

 

 

Tekstilde mobilyada, beyaz eşyada fiyatlara müdahale etmeyen devletin sigortada fiyatlara neden müdahale ettiğini anlayamadıklarını belirten Gazioğlu, “Karar şirket, acente gibi tüm aktörlere zarar ettirdiği gibi Hazine’ye de zarar verecek. Bu düzenleme ile koskoca bir sektör iş bilmez, daha da kötüsü fırsatçı pozisyonuna düşürüldü. Ülkemizde ‘serbest piyasa ekonomisi’ uygulandığına inanarak gelen yabancı sermaye ürkütüldü” diye konuştu.

 
2.8 MİLYAR ZARAR OLUR

 

 

Sektörün bu yıl sonunda 2.8 milyar lira zarar açıklayabileceğini kaydeden Kemal Gazioğlu, “2016’yı 300 milyon lira kârla kapatan sektör krize girdi. Hazine yaptığı son müdahale ile sektör ve sektörü oluşturan bütün aktörlere zarar verdiğinin farkında değil” diye konuştu.