Tasarruf değil israf artıyor

Tasarruf değil israf artıyor
1 Ekim 2017 09:39

Geçen yıl yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesiyle başlayan tartışmalar devam ediyor.

 

 

Danıştay’ın yaz saati ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı alması sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bu karara karşın uygulamaya devam edeceklerini açıklamıştı. Yaz saati uygulaması ile ilgili rapor hazırlattığını ifade eden Albayrak, 540 milyon TL tasarruf elde edildiğini belirtti.

 

Albayrak’ın bu açıklamasına Elektrik Mühendisleri Odası’ndan (EMO) itiraz geldi. Kamunun resmi tüketim rakamlarının tasarrufu göstermediğini söyleyen EMO Enerji Birim Koordinatörü Olgun Sakarya, “Bırakın tasarrufu, ciddi bir tüketim olduğu ortada. Bunun nasıl bir tasarruf olduğunu Sayın Bakan açıklamalı. Biz böyle bir tasarrufun olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

 

 

FATURA 2.8 MİLYAR TL

 

EMO’nun Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Aylık Elektrik İstatistikleri Raporu’ndaki elektrik tüketim verilerine göre hazırladığı rapor, yaz saati uygulamasının tüketimde artışa neden olduğunu gösteriyor. Rapora göre elektrik tüketim artışı Kasım 2015’te yüzde 1.22 iken Kasım 2016’da yüzde 6.7`ye çıktı. Şubat 2016’da artış yüzde 4.09 olurken, Şubat 2017’de yüzde 6.22’ye yükseldi. Mart ayları karşılaştırıldığında ise bu yılki artış yüzde 6.43 olurken, geçen yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 2.81 oldu.
Rapora göre, yaz saati uygulamasının kalıcılaştırıldığı kış aylarında (Kasım-Aralık 2016, Ocak-Şubat-Mart 2017) yaklaşık 7 milyar kilovat saatlik fazladan tüketim ortaya çıkıyor. Mesken kullanıcılarına uygulanan bir kilovat saatlik elektrik bedeli olan 41 kuruş üzerinden hesaplandığında 2.8 milyar liralık bir maliyet oluşuyor.
Danıştay’ın kararı bir fırsat olabilir

 

Yaz saati uygulamasına en başından bu yana karşı çıktıklarını hatırlatan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yanlıştan dönülmesi için Danıştay kararının bir fırsat olduğunu söyledi.

 

Tanrıverdi, “Çalışma saatlerimizdeki uyumsuzluk makası açılıyor, öğleden önceki mesaiyi tamamen kaybediyoruz. Kalıcı yaz saati uygulaması ile 540 milyon TL, bir başka değişle 150 milyon dolar civarında tasarruftan söz ediliyor. Biz hem maddi hem de psikolojik olarak kaybettiklerimizin daha fazla olduğunu düşünüyoruz. AB ile saat farkımız yeniden açılmaz ise biz bu rakamın fazlasını ihracatla kazandırabiliriz” dedi.

 

 

Kaynak: Taylan Büyükşahin/Sözcü

 

Tasarruf değil israf artıyor