Taş ocağı yürüyüşü

Taş ocağı yürüyüşü
28 Eylül 2014 16:00

Yalova’nın merkeze bağlı Paşakent Mahallesi’nde yerleşim yerine 1 kilometre uzaklıkta faaliyet gösteren taşocağının genişletilmek istenmesine tepki gösteren mahalle sakinleri ve çevreciler yürüyüş yaptı.

 

Paşakent Mahallesi’nde yerleşim yerine yakın faaliyetlerini sürdüren bir taşocağı işletmesinin mevcut işletmeye ilave olarak 3 katı kadar daha genişletme isteminde bulunması ve Yalova Valiliği’nin de bunun için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi’ne (ÇED) gerek yoktur’ kararı vermesi mahalle sakinleri ve çevrecilerin tepkisine neden oldu.

 

Yalova TEMA Vakfı, Yalova Platformu, Samanlı Dağları Çevre ve Kültür Derneği üyeleri ile mahalle sakinleri muhtarlık önünde toplanarak genişletme çalışmalarına tepki gösterdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Yalova Platformu Sözcüsü Arif Ekim, 31 Ağustos 2012’de 500 kişinin katıldığı bir yürüyüş yaptıklarını hatırlatarak, şöyle dedi:

 

“O zaman da müteahhit firma genişletme istiyordu. Tepkiler üzerine vazgeçtiler. Bu sene tekrar taşocağının 3 misline yakın kapasite artışı, alan genişletmesi talebiyle bu kez resmiyete sokarak işi halletmeye çalıştılar. Giden hanımefendi, vali maalesef ‘ÇED’e gerek yok’ diyerek talebin önünü açtı. Buna karşı arkadaşlarımız dava açtılar. Büyük bir ihtimal dava idari mahkemelerde ÇED’e gerek yoktur kararı iptal edilecek. Fakat artık bu taşocağının mahalleye verdiği zararlar bütün komşularımız tarafından biliniyor. Bu tozu hepimiz soluyoruz. Üç tarafı ormanla çevrili bir alanda bu tozun altında bu insanlar yaşamamalı. Mahalleli artık ‘yeter’ deme noktasına geldi.”

 

Taşocağının faaliyetlerine son verilmesi gerektiğini belirten Ekim, ocağın kapatılması için her yolu deneyeceklerini söyledi. Ekim, “Bu taşocağı 1997 yılında ÇED süreciyle hizmete girdi fakat itirazlara rağmen Bakanlık alelacele onaylamıştı. 97’de verilen izin 8 yıllık çalışma süresiydi. 2005’te süre doldu. O zaman da kapatılmasını istedik. Taşocağının çalışmasına yol verildi. Geldiğimiz noktada bundan sonra ÇED’e gerek yoktur kararı değil taşocağının kapatılmasını istiyoruz. Bu taşocağının faaliyetine son verilene kadar hukuk yolu da dâhil her yolu deneyeceğiz” diye konuştu.

 

Yapılan açıklama ardından toplanan çevreciler ve mahalleliler, ellerinde taşıdıkları pankart ve dövizlerle ‘Taşocağı İstemiyoruz’ sloganları atarak yürüyüş yaptıktan sonra dağıldı.