Tarımda kömüre yer yok!

Tarımda kömüre yer yok!
25 Temmuz 2020 09:40

Kırklareli’nde verimli tarım arazileri üzerinde yapılması planlanan termik santral için onaylanan plan değişikliklerine Danıştay geçit vermedi. Eski Vize Ziraat Odası Başkanı Erker “Yaşam alanlarımızı daraltan ve ekmek kapımızı kapatan plan değişiklikleri durduruldu” dedi

 

 

Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre Danıştay 6. Dairesi, Kırklareli sınırları içerisinde kalan ‘TKİ Vize Termik Santralı’ yapımı için 135 hektar büyüklüğündeki alanın ‘enerji üretim alanı’ olarak belirlenmesini içeren plan değişikliklerine yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kırklareli’nin Vize ilçesinde yapımı planlanan termik santral için Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planındaki değişiklikleri ve 1/25.000 ölçekli il çevre düzeni planındaki değişiklikleri Ekim 2019’da onayladı. Kırıklareli Vize Belediyesi, köy muhtarları ve bir çok sivil toplum örgütü plana itiraz ederek dava açtı. Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ve TKİ’nin müdahil olduğu davada Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Plan değişikliği ile getirilen kömüre dayalı termik santralın çevre açısından kirletici olduğu ve insan sağlığını tehlikeye attığını belirten bölge halkı ayrıca planın, 2009 tarihli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planındaki kirliliği öncelemek amacıyla getirilen ilkelere ayrı olduğunu ifade etti. Bölge halkı ayrıca değişikliğin, Danıştay 6. Dairesi’nin Trakya planlamasına dair daha önce verilmiş olan yargı kararlarına aykırı olduğuna dikkat çekti.

Davacıların itirazlarını değerlendiren Danıştay, bilirkişi heyeti atanmasına karar verdi. Bilirkişi yaptığı incelemeler sonucunda kömüre dayalı termik santral planlanmasının planlama esasları ile kamu yararına aykırılık taşıdığı ve dava konusu plan değişikliğinin hukuka aykırı olduğu tespitinde bulundu.

Danıştay 6. Dairesi, dava konusu değişikliklerin çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik olmadığı, plan değişikliğine neden olarak gösterilen hususların plana teknik ve bilimsel bir katkı sağlamadığını hükmetti. Ayrıca, termik santral öngörülmesine ilişkin plan değişikliğinin santralın ihtiyaç duyacağı soğutma ve diğer kullanım suyunun, yeraltı su rezervleri üzerinde olumsuz yönde etki yapacağına dikkat çeken Danıştay, yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

 

SÜREÇ DEVAM EDİYOR

 

 

Davanın avukatlarından Ozan Topuz, “Orası binlerce yıldır tarım alanı olarak kullanıyor. Su altı kaynakları var. İthal kömürle termik santral işletecekler. Süreç daha bitmiş değil ama olumlu bir karar” dedi.

 

 

İSTANBUL SUSUZ KALIR

 

 

Davaya müdahil olan eski Vize Ziraat Odası Başkanı Demir Aypar Erker ise kararın bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşan halk için önemli olduğuna dikkat çekti. Kurulmak istenen termik santralın yaşam alanlarını daralttığını ve ekmek kapılarını kapattığını belirtti. Erker, “Burası Istranca ormanı içerisinde, Kuzey Ormanları’nın eteklerinde, hemen aşağısında Trakya’nın en güzel ovasına sahip eşsiz bir bölge. Ergene Su Havzası’nın su toplanma yeri. Bu bölgeden hem İstanbul’a su götürmek istiyorlar hem de kanyağı yok etmeye çalışıyorlar. Biz bu dünyanın sahibi değil, misafirleriyiz. Tek isteğimiz tarihi, kültürel, doğal mirasa sahip bu bölgenin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi” ifadelerini kullandı.