Tarihin en eski propagandası

Tarihin en eski propagandası
24 Ağustos 2013 09:24

Psikolojik savaşın en eski yöntemi katliam propagandası ve bu konuda bir çok kitap da yazılmış.

 

Mustafa Mersinoğlu H&H YORUM

 

Düşmanın moralini bozmak için bile bile birçok yalan haber uydurulur ve bunların içinde en güçlüsü düşmanı katliam yapmakla suçlamaktır. Bir çok kez bu katliamlar ‘sahte bayrak’ denilen şekilde yapılır. Bu şu demektir sanki düşman yapmış gibi yapılır ve düşmanın üzerine yıkılır. Ben bu konuyu bir emperyalist yalanı olan sözde ‘Ermeni Katliamı’ konusunu incelerken derinlemesine araştırdım, bir çok kitaptan okudum ve bulduklarımı ABD’den bu yalana karşı çıkan ‘http://www.tallarmeniantale.com/atrocity-prop.htm’ adlı site ile paylaştım.

 

James Morgan Read ‘Katliam Propagandası, 1914-1919’ adlı kitabında bu propaganda yönteminin kulanılmasını detaylıca anlatır. İngilizlerin düşmanları  Almanlara ve Türklere karşı yayınladıkları Mavi Kitapları anlatır ancak o da İngiliz propagandasının Türklere karşı olanını yutar ancak dürüst bir tarihçi olan Justin McCarty bunları da çürütür. Bulduğu kaynaklara göre bu propagandalar ve sahtekarlıklar İngiliz devleti tarafından kurulan Wellington House adlı propaganda bürosunda üretilmiş yalanlardır ve bu büronun yönetiminde  bulunan The Times gazetesi sahibi vasıtası ile tüm basına yaymışlardır. Bu tür kara katiam propagandasının yakın zamandaki örnekleri de Körfez Savaşları öncesinde yapılandır.

 

Batı emperyalistleri kendi sattıkları gazle Kürtlerin katledilmelerini bol bol kullanmışlardır. Ayrıca Kuveytli bir kız çocuğunun gözleri önünde sözüm ona Iraklı askerlerin bebekleri öldürmesi ve bu kızın Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyine şahit gösterilmesi artık ‘Kuluçka yalanı’ olarak biliniyor çünkü bu kızın Küveyt Büyükelçisinin kızı olduğu ve Hill & Knowlton adlı bir halkla ilişkiler şiketinin  bir propagandası olduğu savaş sonrası ortaya çıkarılıyor.

 

Şimdi de Suriye’deki korkunç katliam Başar Esat idaresindeki Suriye Devleti üzerine yıkılmaya çalışılıyor. İngiliz Dış İşleri Bakanı William Hague’un hemen Suriye devletini suçlaması eski propaganda alışkanlıklarının devam ettiğini gösteriyor. Bir çok basın organları da bunu benzer haberleri yayıyorlar. Ancak bu sefer Rusya ciddi şekilde bu propaganlara karşı çıkıyor. Ve tüm dünyada insanlar bu tür yalanları artık kolay kolay yutmuyor.

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı