Tarihi talan ettiler

Tarihi talan ettiler
3 Ocak 2016 08:55

İzmir’in tarihi semtlerinden Basmane ve Kadifekale bölgesi, definecilerin kaçak kazı sahası oldu. Terk edilmiş evlerin bulunduğu semtlerde kulaktan kulağa dolaşan efsanelerin peşine düşen defineciler, kazmadık yer bırakmadı. Altınpark’daki tarihi çeşme de defineciler tarafından tahrip edildi.

 

 

 

Antik dönem eserlerinin de bulunduğu Kadifekale ve Basmane semtlerinde tescillenmeyen birçok eser defineciler tarafından yıllardır tahrip edildi. Geçtiğimiz yıllarda Kadifekale’de antik tiyatronun bulunduğu alan, İplikçi İsmail Dede Türbesi, Emir Sultan Hazireliği, sahipleri tarafından terk edilen köşkler, tarihi çeşmeler ve kuyularda defineciler tarafından kazı yapılarak, altın ile tarihi eser arandı. Definecilerin son kurbanı ise tarihi Altınpark çeşmesi oldu. Çeşmenin altını kazan defineciler bu tarihi eserin bir bölümüne zarar verdi.

 

‘KENTİN TARİHİNİ YOK EDİYORLAR’

 

Definecilerin yıllardır semtlerinde özellikle gece geç saatlarda kazı yaptığını belirten vatandaşlar, bu bölgedeki tarihin kaçak kazılarla tahrip edildiğini belirterek şöyle dedi:

 

“Kimsenin oturmadığı tarihi evlerin içlerinde, türbelerde, çeşmelerde, bahçe içinde bulunan ve kullanılmayan kuyuların içine inerek, yaşamlarını da tehlikeye atarak hazine arıyorlar. Bunca yıldır burada henüz hazine bulana rastlamadık. Dedikodular ve şehir efsanelerine inanıp zengin olma umudu ile kazı yaparak, kentin tarihini yok ediyorlar.”

 

 

Kaynak: Mustafa OĞUZ / İZMİR, (DHA)