Tarihi köy paraya yenik düştü!

Tarihi köy paraya yenik düştü!
21 Kasım 2018 11:54

Antalya’nın Akseki ilçesine bağlı kentsel sit alanı niteliğindeki tarihi Sarıhacılar köyünde 56 hektarlık arazide mermer ocağı ruhsatı verildi. Tarihi düğmeli evlere 250 metre mesafede açılmak istenen mermer ocağı için ÇED sürecinin başladığı duyuruldu…

 

 

Yusuf Yavuz / Odatv

 

Antalya’nın Akseki ilçesinde düğmeli evleriyle ünlü Sarıhacılar köyünde 56 hektarlık alanda mermer ocağı ruhsatı verildi. Kentsel sit alanı olarak koruma altına alınan köy yerleşimine 250 metre mesafede mermer ocağı açmak için Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM)’den ruhsat alan özel bir firma, yaklaşık 25 hektarlık alanda mermer ocağı açmak için Antalya Valiliği’ne başvurdu. Firmanın hazırladığı proje dosyasını ‘uygun’ bulan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, mermer ocağıyla ilgili ÇED sürecinin başladığını duyurdu. Geleneksel sivil mimari konut kültürünün özgün yapılarından olan düğmeli evleriyle dikkat çeken Sarıhacılar köyü, tarihi kervan yollarının rotası üzerinde bulunuyor. Bölgenin önemli kırsal turizm noktalarından biri olan Sarıhacılar’daki evler Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğiyle restore ediliyor.

 

 

TOROSLARDA BİR AÇIK HAVA MÜZESİ SARIHACILAR KÖYÜ

 

 

Antalya’nın Akseki ilçesine bağlı Sarıhacılar köyü, tarihi İpek Yolu’nun üzerinde kurulmuş. Köyün ahşap oymacılığının en güzel örneklerinden birini barındıran 600 yıllık camisi, tarihi geçmişe ışık tutuyor. Geçmişte Konya ve Antalya arasındaki tarihi kervan yolları üzerinde önemli bir mola yeri olan Sarıhacılar köyü, modern karayolunun açılmasıyla birlikte eski önemini yitirmiş. Sarıhacılar’da yörenin sivil konut mimarisinin özgün örneklerinden olan düğmeli evler ve eski konaklar, geçmişin görkemini yansıtan birer kültür mirası niteliğinde. Birçoğu zamanla yıkılan tarihi evler, son yıllarda birer birer restore edilerek yeniden ayağa kaldırılıyor. Yerel halkın çabalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi destekleri de eklenince Sarıhacılar’daki restorasyon çalışmalarının sonucu köyün ziyaretçileri artmaya başladı. Yalnızca geçtiğimiz yıl köyü ziyaret yerli ve yabancı turistlerin sayısı 20 bin civarında. Bu, küçük bir dağ köyü için oldukça önemli bir rakam. Tarım arazilerinin yetersiz oluşu yüzünden yıllar önce büyük kentlere göç etmek zorunda kalan yöre insanı, kırsal turizmin getirdiği bu hareketle umudunu yeniden doğduğu topraklara bağlamaya başladı.

 

Düğmeli taş evleri, tarihi yolları ve su sarnıçlarıyla Torosların ardıç ormanlarının arasında yeniden eski canlılığına kavuşmaya başlayan Sarıhacılar köyü, çevresindeki birçok yerleşime de örnek oldu.

 

 

KORUMA ALTINDAKİ TARİHİ KÖYDE MERMER OCAĞI RUHSATI VERİLDİ

 

 

Ancak bölgedeki tarihi kültür rotalarının en önemli duraklarından biri olan kentsel sit alanı statüsündeki Sarıhacılar köyünün girişindeki orman arazisinde ‘Dinamik Granit Mermer Madencilik San. Ltd. Şti.’ adındaki özel bir firmaya, 56 hektarlık alanda verilen mermer ocağı ruhsatı verilmesi bu güzel öyküyü tersine çevirmek üzere. Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından Mart 2017’de verildiği öğrenilen ruhsatın süresi Mart 2019 tarihine kadar geçerli olacak. Tamamı orman arazisi olan ve ardıç ağaçlarıyla kaplı olduğu belirtilen ruhsat sahasının 24,95 hektarlık kısmında mermer çıkarmak için proje dosyası hazırlayan firma, gerekli izinlerin verilmesi için Antalya Valiliği’ne başvurdu.

 

PROJE ‘UYGUN’ BULUNDU, ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI

 

Firmanın Proje Tanıtım Dosyasını (ÇED Dosyası) inceleyen Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, dosyanın ilgili yönetmeliğe ‘uygun’ bulunduğunu ve projeyle ilgili ÇED sürecinin başladığını duyurdu.

 

YERLEŞİME 90 METRE OLAN OCAK SAHASI 250 METREYE ÇIKARILDI

 

Projeyle ilgili hazırlanan ÇED dosyasında, daha önce kentsel sit alanı olan köy yerleşimine 90 metre olan ocak sahasının Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nün olumsuz görüş vermesiyle 250 metreye çıkarıldığı belirtiliyor. İşletme alanını büyüklüğünün ise 24,95 hektardan 18,06 hektara düşürüldüğü kaydedilen proje dosyasında, ocaktan yılda 500 bin metreküp blok mermer çıkarılmasının planlandığı belirtiliyor.

 

FİRMA ‘ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİSİ OLMAYACAK’ DİYOR

 

“Faaliyet sahasında oluşacak tozun yerleşim yerlerine olumsuz bir etkisinin olacağı düşünülmemektedir” iddiasına yer verilen proje dosyasında, faaliyet alanının başka bir alternatifinin bulunmadığı görüşü savunularak şöyle deniliyor:

 

‘KAR GETİRİSİ YÜKSEK BİR YATIRIM OLACAK’

 

“Çıkarılacak bu mermer iyi kalitede mermer olacağından kâr getirisi yüksek bir yatırım olacağı tahmin edilmektedir. Özellikle ülkemizin turizm potansiyelinin anlaşılmasıyla birlikte turizm yörelerindeki turizm amaçlı otel, motel, site ve tatil köyleri gibi yatırımlarda doğal Mermer kullanımı son yıllarda büyük artışlar göstermiştir. Bu gibi yatırımlarda doğal Mermer kullanımı ile daha estetik bir görünüm verilmekle beraber turistlerin daha doğal ortamda tatil tercihlerine katkıda bulunulmaktadır. Turizm ülkesi olan ülkemizin bu yörelerinde doğal Mermer kullanılmasına önem verilmelidir. Bu yörelerde hem doğallığı hem de modern yaşam tarzını ve çevreciliği doğal estetiklik ile birleştirerek harikulade projelerin geliştirilmesi turizme kesinlikle katkı sağlayacağı düşünülmelidir.”

 

YÖRE HALKI DOĞAL PEYZAJIN BOZULMASINI İSTEMİYOR

 

 

Açık ocak işletmeciliği yapılması planlanan projenin faaliyete geçmesiyle Sarıhacılar köyünün turizm cazibesi ve tarihi dokusunu yansıtan peyzaj bütünlüğü yok olacak. Ardıç ormanlarını da yok edecek olan mermer ocağı projesine izin verilmemesini isteyen yöre halkı, devletin desteğiyle kırsal turizmde harcanan emeklerin boşa çıkarılmamasını talep ediyor. Sarıhacılar köyünün doğal çevresiyle birlikte bir bütün olduğunu kaydeden yöre halkı, açılmak istenen mermer ocağının bu bütünlüğü bozacağını savunuyor.