Tarihi fabrikada okul krizi çıktı!

Tarihi fabrikada okul krizi çıktı!
19 Şubat 2019 12:14

İstanbul Hasköy’deki yarım asırlık yün iplik fabrikasının yerine yapılacak AVM ve konut projesinde “okul” krizi çıktı. Arazi sahipleri, geçtiğimiz yıl yapılan planla yapılaşma haklarının kısıtlandığını savunarak istedikleri imar artışı verilmezse taahhüt ettikleri okulu yapmayacaklarını ve Milli Eğitim Bakanlığı’yla yapılan protokolü fesh edeceklerini belirterek İBB’ye başvurdu. Parsel sahibinin istediği oldu ve İBB arazideki inşaat hakkının arttırdı.

 

 

Özlem Güvemli / Sözcü

 

Beyoğlu Pirimehmetpaşa Mahallesi’nde 1952 yılında Eluaşvili ailesi tarafından kurulan Hasköy Yün İplik Fabrikası’nın kaderi geçtiğimiz yıl Şubat ayında yapılan yeni imar planı ile tamamen değişti. Yarım asırdan fazladır iplik imalatı yapılan ve son yıllarda sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaya başlayan fabrika için konut, AVM ve ofis projesi geliştirildi. Bu proje için gereken imar planı değişikliği de 16 Şubat 2018 tarihli İBB Meclisi’nde kabul edildi. Ticaret ve konut alanlarında yapılaşma koşulları en çok 5 kat ve emsal 1.50 olarak belirlendi. Plana, “İstanbul Valiliği ve yüklenici arasındaki 2017 tarihli protokol şartları doğrultusunda belirtilen ortaokul inşaatının tamamlanıp geçici kabulleri yapılmadan söz konusu parselde yapılacak inşaata yapı kullanma belgesi verilemez” notu eklendi. Plan değişikliği tartışmalar arasında oy çokluğu ile kabul edildi. Tartışmalı plan, 13 Temmuz-13 Ağustos 2018 tarihleri arasında askıya çıkarıldı. Bu süre için parselin sahibi tarafından plana “yapılaşma hakkımız kısıtlandı, mağduriyet oluştu” denilerek itiraz edildi. İtiraz başvurusu 14 Şubat 2019 tarihli meclis oturumunda gündeme geldi.

 

“İNŞAAT ALANI AZALDI”

 

Oya sunulan itiraz dilekçesinde parsellerdeki inşaat hakkının 17 bin 875 metrekare iken yapılan plan değişikliği ile 11 bin 373 metrekareye düştüğü belirtildi. Çevredeki konutlara yenilenebilmesi için emsal ve kat artışı verilirken, ilköğretim, sosyal tesis, park ve yola terk edilecek donatı alanların hepsinin kendi parsellerinin üzerine bırakıldığı kaydedildi.

 

“OKUL PROTOLOLÜ FESH OLUR”

 

Mevcut yapının korunması ve teklif edilen planın hayata geçirilmemesi durumunda yakın çevrenin ihtiyacı olan eğitim alanının yapılmasının da imkansız hale geleceği belirtilerek “İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Beyoğlu Belediyesi ile yapılan protokol gereği 4 bin 50 metrekarelik eğitim alanının terk edileceği ve üzerine 24 derslikli ortaokul yapısının da tamamlanarak teslim edileceği hükme bağlanmıştır. Ancak bu protokol imzalanırken okul taahhüdü karşılığında plan değişikliğinin talebimize uygun olarak sonuçlanması tarafımızca şart olarak konulmuştur” denildi. Buna göre; 9 bin 377 metrekarelik imar parselinde bürüt alandan hesaplanarak emsalin arttırılması ve iki bodrum katın iskan edilmesi halinde protokolün geçerli olacağı aksi durumda protokolün kendiliğinden fesh olacağı ifade edildi.

 

 

https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/tarihi-fabrikada-okul-krizi-cikti-3586202/