Tarihi caminin tuvaletindeki pisuvarlar söküldü

Tarihi caminin tuvaletindeki pisuvarlar söküldü
7 Ocak 2016 09:22

Kocaeli’nin Gebze İlçesi’ndeki tarihi Çoban Mustafa Camii duvarına konulan mermerlere yerleştirilen pisuvarlar söküldü. Tarihi dokunun yeniden ortaya çıkarılması için çalışmalar başlatıldı.

 

 

 

Çoban Mustafa Paşa tarafından 1510 yılında yaptırılan Gebze’deki Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi erkek tuvaletinde yaptırılan pisuvarlar tepkiler üzerine söküldü. Tarihi caminin duvarlarına monte edilen mermerlerin üzerine pisuvarlar monte edilirken, aralara ise mermer paravanlar konulmuştu. Pisuvarları çıkarılıp, duvara monte edilen mermer ve lavabolar sökülürken, mermerlerin duvara monte edilmesi için kullanılan beton da kazınmaya başlandı. Tuvaletin eski haline getirilmesi için Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayladığı proje uygulanmaya başlandı.

 

2011 ile 2014 yılları arasında külliye, cami, fil ahırları, hazirelerin onarımını ve çevre düzenlemesini yaptıran Vakıflar Genel Müdürlüğü, tuvaletler dahil diğer kalan bölümleri Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nca onaylanan projeler doğrultusunda restorasyonun yapılması amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisini yaptığını, projeye ve tarihi dokuya uygun olmayan pisuvarların söküldüğünü, eserin eski haline getirilmesi için çalışmalara başlandığını açıkladı.

 

 

Kaynak: Haluk TURGUT- Büşra KAYA/GEBZE (Kocaeli), (DHA)