Tarihi ABD- Kuzey Kore zirvesi!

Tarihi ABD- Kuzey Kore zirvesi!
12 Haziran 2018 08:30

Görevdeki bir ABD ve Kuzey Kore liderinin ilk görüşmesi olarak kayıtlara geçen Trump- Kim zirvesi Singapur’da başladı. Dört kez kamera karşısına geçen liderler olumlu mesajlar verdi. Trump’ı İngilizce “Tanıştığımıza memnun oldum” diye selamlayan Kim, bu zamana kadarki önyargılara gönderme yaptı. Trump da “Büyük bir onur” ifadesini kulllandı.

 

 

Birbirlerine ‘akıl hastası’, ‘bunak’ ve ‘roket adam’ gibi ifadelerle çok defa hakaret eden, hatta nükleer butonlarının büyüklüğünü yarıştıran ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, gerçekleşip gerçekleşmeyeceği son ana kadar pamuk ipliğine bağlı kalan tarihi zirve için Singapur’un Sentosa Adası’nda. Capella Otel’de düzenlenen ve bugüne dek gerçekleşmesi imkansızmış görünen zirve, hem Trump ve Kim’in hem de görevdeki bir ABD ve Kuzey Kore liderinin ilk kez bir araya geliyor olması açısından tarihi önem taşıyor.

Görüşme yaklaşık 45 dakika sürmesi öngörülen ilk temas ile başladı. Söz konusu görüşme, Trump ile Kim arasında sadece birer tercüman eşliğinde yapıldı. Baş başa görüşmenin ardından 1.5 saat sürmesi öngörülen heyetler arası görüşmelere geçildi. Bunun ardından da çalışma yemeği yenildi.

Kuzey Kore’nin 2018 PyeongChang Kış Olimpiyat Oyunları’yla başlayan, Güney Kore ile yakınlaşması ve ABD’ye görüşme teklif etmesiyle devam eden ve 27 Nisan’daki Güney Kore- Kuzey Kore zirvesinin ilk önemli ayağını oluşturduğu sürecin bu ikinci aşamasında ana gündem nükleer silahlardan arınma.

 

Fotoğraf: © REUTERS / Jonathan Ernst