Taksici-UBER davasında bilirkişi skandalı

Taksici-UBER davasında bilirkişi skandalı
7 Kasım 2018 18:38

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın internet uygulaması üzerinden hizmet veren UBER’e erişimin engellenmesi için açtığı davada bilirkişi skandalı yaşandı. UBER’in D2 belgesiyle taksi hizmeti verip veremeyeceği sorulan bilirkişi, 6 ay sonra hazırladığı raporda, “Bu araçlar, D2 yetki belgeli araçlardır” cevabını verdi. Mahkeme, istenilen hususlara cevap vermediği gerekçesiyle bilirkişiler hakkında disiplin cezası uygulanmasını ve 6 ay bilirkişilik yapmamaları için heyeti, Bilirkişi Kurulu’na şikayet etti.

 

 

 

İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme hakimi, bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını ancak, mahkemenin istediği hususlara ilişkin raporda herhangi bir yanıt verilmediğinin görüldüğünü söyledi. Bilirkişi raporunda, sadece davacı ile davalı iddialarının özetinin yapıldığı, “UBER’in D2 belgesiyle taksi hizmeti verip veremeyeceği”ne ilişkin soruya, “Bu araçlar, D2 yetki belgeli araçlardır” cevabını verdiği ortaya çıktı.

 

TAKSİCİ AVUKATI, KOLLUK KUVVETLERİ UBER’E CEZA KESİYOR…

 

Duruşmaya davacılar İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası, İstanbul Taksi Sahipleri Derneği ve Birleşik Taksiciler Derneği avukatlarıyla katıldı. Davalı UBER’i ise avukatları temsil etti. Davacı İstanbul Taksi Sahipleri Derneği avukatı, 26 Eylül’de yapılan kanun değişikliği ile kolluk kuvvetlerinin UBER sürücülüğü yapan araçlara cezalar kesildiğini belirterek bu doğrultuda erişimin engellenmesi yönünde tedbir kararı verilmesini talep etti. UBER’in avukatı ise, yasal düzenlemelerin ve resmi kurumlardan mahkemeye gelen yazıların bu dosya ile ilgili olmadığını savunarak, yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasını talep etti.

 

BİLİRKİŞİLERE DİSİPLİN CEZASI VERİLMESİ İÇİN İHBARDA BULUNULACAK

 

Mahkeme heyeti, düzenlenen bilirkişi raporunun açık görevlendirmeye rağmen istenilen hususlarda hiçbir cevaplama ve görüş belirtmeksizin sadece tarafların dilekçelerini özetlediklerini ve bunun için yaklaşık 6-7 aylık süre içinde raporlarını ibraz etmeyen bilirkişiler hakkında disiplin cezası ve 6 ay süre ile geçici olarak bilirkişi listelerinden çıkarılmaları için İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Bilirkişi Kurulu’na ihbarda bulunulmasına karar verdi. Heyet, her 3 bilirkişiye ihtarlı davetiye çıkararak bilirkişi ücretlerinin iadesinin de istenilmesine hükmetti.

 

ERİŞİMİN ENGELLENMESİ TALEBİ İÇİN BİR KARAR VERİLMEDİ

 

Tedbir talebine ilişkin ise, bu aşamada bir karar verilmesine yer olmadığına karar verdi. Heyet, yeni bir bilirkişi heyetinden rapor aldırılması için taraflar arasındaki karşılıklı cevap verme sürecinin tamamlanmasının beklenmesine karar vererek duruşmayı, 20 Şubat’a bıraktı.

 

 

Kaynak: Ümit Türk/Sözcü

Taksici-UBER davasında bilirkişi skandalı