Takılar Artık Erkeğin de Hakkı – Avukat Aydın Aydar

Takılar Artık Erkeğin de Hakkı – Avukat Aydın Aydar
1 Ekim 2020 14:42

Yargıtay’ın verdiği yeni karar doğrultusunda artık kadına özgü olmayan eşyalar erkeğe verilebilecek.

 

Yargıtay “Düğünde kadına takılan her türlü eşya kadına ait” içtihadını yeni kararıyla değiştirdi. Yargıtay’ın yeni kararına göre kadına özgü olmayan takılar erkeğe verilebilecek. Yargıtay’ın yeni kararından sonra bu hususta merak edilenleri Boşanma Avukatı Aydın Aydar ile konuştuk.

 

Yargıtay boşanmada takıların paylaşımı ile ilgili yerleşik olan “düğünde takılan her şey kadına aittir” içtihadını “düğünde takılan kadına özgü olmayan eşyalar erkeğe verilebilir” şeklinde değiştirdi. Buna göre cumhuriyet altını, yarım, çeyrek, gram gibi kadına özgü olmayan takıların yanında takılan paralarda erkeklere verilebilecek ancak kadına özgü olan bilezik, küpe, kolye gibi takılar paylaşımda yine kadına ait olacaktır. Düğünde erkeğe takılan kadına özgü olmayan ziynet eşyaları karine olarak artık erkeğin sayılacaktır ancak eşler paylaşım konusunda önceden bir anlaşma yaptılar ise bu yapılan anlaşma maddeleri uygulanacaktır.

Yargıtayın yeni içtihadıyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Aydın Aydar, yeni kararın eskisine oranla daha adaletli olduğunu belirtti. Yargıtay’ın yeni kararıyla birlikte kadına özgü olan takıların neler olduğuyla ilgili tartışmalar yaşanacağını belirten Boşanma Avukatı Aydın Aydar, bu sorunun bölgedeki kuyumcu bilirkişiler vasıtasıyla çözüleceğini çünkü bölgeden bölgeye kadına özgü takıların değişebileceğini söyledi ayrıca Yargıtay’ın yeni kararının halk tarafından yanlış anlaşıldığını bu kararla birlikte düğünde yalnızca erkeğe takılan kadına özgü olmayan takıların erkeğe verilebileceğini ayrıca. Covid-19 pandemisi sebebiyle düğünlerde takıların artık ortak torbaya atıldığını, torbaya atılan kadına özgü olmayan takıların eşit ölçüde paylaştırılacağını ekledi.

Yargıtayın boşanma sonucu takıların paylaşımı ile ilgili verdiği bu karar ile birlikte şuan sürmekte olan çoğu davanın seyri değişecektir.